Влада Црне Горе најавила казнене мере против ученика даниловградске гимназије зато што су обележили годишњицу НАТО агресије

Влада Црне Горе најавила је казнене мере против ученика гимназије Петар Петровић Његош у Даниловграду зато што су обележили годишњицу НАТО агресије, пуштањем сирена и песме Рибље Чорбе „Децу ти нећу опростити.

У саопштењу на сајту Владе стоји следеће:

„Извођење перформанса неприличне садржине од стране ученика Владимира Вуковића, М. Б., Јована Лазаревића, Јанка Стојовића, Драгослава Нововића и Душана Марковића, који су узурпирали имовину ЈУ Гимназија „Петар И Петровић Његош“ Даниловград, представља непоштовање образовног система и образовно-васпитне установе.

Њима ће сходно прописима бити изречене васпитне мјере. Такође ће се предузети мјере како би се утврдило да ли су ученици имали подршку и помоћ наставника, који ће бити санкционисани ако се утврди да су учествовали у организовању перформанса.“

Демократски фронт најавио протест подршке гимназијалцима

Организација жена ДФ, организација младих ДФ-а, нестраначке организације и грађански активисти, одржаће перформанс којим ће пружити подршку даниловградским гимназијалцима, којима је министарство просвјете запријетило санкцијама и казнама само зато што су слободно и демократски исказали свој став о неким важним питањима за Црну Гору.

Овакво угрожавање слободе мишљења и говора својствено је само репресивним и диктаторским режимима, а власт у Црној Гори одавно се препознаје по таквом понашању и нико нема право да ћути када се угрожавају основна права људи, а нарочито права дјеце. Друштво које спутава младе и спречава их да саопштавају своје ставове, је нездраво и недемократско, и ми на овај начин желимо да поручимо да не пристајемо на такав однос према онима који су будућност наше државе. Бунт и непристајање на понижавајући положај су нормалне и пожељне реакције свих младих људи, а потез даниловградских гимназијалаца показује да има наде за ову земљу и да ова власт није успјела у својој намјери да заплаши пунктове отпора и слободне мисли.

Перформанс ће се одржати испред Министарства просвјете у Подгорици (код Гимназије), сјутра

Извор: НСПМ