За паркирана дечја колица у улазу, следи казна од 50.000 динара

Предлог закона о становању и одржавању зграда, а за чију израду је задужено Министарство за грађевину и инфраструктуру, предвиђа казну и до 50.000 динара за родитеље који колица и бицикле своје деце остављају по ходницима зграда.

Za parkirana dečja kolica u ulazu, sledi kazna od 50.000 dinara

Наиме, сматра се да се на тај начин угрожавају простор и слободно кретање комшија.

Маја Буквић, мајка двоје деце из Пожаревца, испричала је да у згради у којој живи има 30 станова и седам беба, па мајке током дана остављају колица за децу у ходнику зграде.

“Јуче кад се се враћала са децом из вртића, на улазним вратима појавила се налепница – забрањено за дечја колица. Ми у згради немамо подрум ни лифт, па је велики проблем мајкама да по неколико пута дневно дижу и спуштају колица”, каже саговорница листа “Ало”.

Да ово није усамљен случај, говори и то што су неки родитељи завршили на саслушању у Прекршајном суду, јер су оставили дечја колица и бицикл у ходнику зграде, испред својих улазних врата.

Наиме, довољно је да само неко од комшија позове комуналну полицију, која по пријави изалази на терен, фотографише колица, после чега родитељима у року од неколико дана стиже позив да се јаве на саслушање.

“Изгледа да су комуналној полицији једини проблем дечја колица. Не прође ниједна недеља, а да неком родитељу не покуцају на врата. Кад одем на саслушање, објасне ми да се ходник третира као заједничка просторија и да ту станари немају право да држе личне ствари”, прича Марија Савић из Београда.

И Мира Маравић (65) из Београда каже да не разуме те који пријављују родитеље који држе колица у ходнику зграде.

“Шта некоме сметају колица. Да је среће, па да су на сваком спрату по једна. Не може ни мушкарац, а камоли жена, да вуче дете и колица од 15 килограма горе-доле неколико пута дневно”, огорчена је Маравићева.

Ангелина Радуловић, чланица Удружења “Родитељ” и мајка троје деце, каже за да живимо у друштву у којем је пристојније буљити у мобилни телефон током разговора, него подојити дете у кафићу и да су сви гласни кад су у питању дечја права, али да суштински, као друштво, мало тога чинимо да подржимо породицу.

“Ми као друштво немамо развијену свест о важности породице, родитељи су дискриминисана група и од државе, што овај закон и доказује, и од појединаца”, напомиње она.

Предлог закона о становању и одржавању зграда ушао је у скупшинску процедуру почетком године. Министарка грађевине Зорана Михајловић најавила је да закон доноси 19 новина и да у “живот зграда” уноси економски и социјални развој и заштиту животне средине.

Међутим, закон не прави разлику између шпорета, ормара или фрижидера, које несавесни станари остављају месецима на ходницима, и дечјих колица и бицикала, јер се сматра да и једни и други угрожавају простор и слободно кретање комшија.

Тако су дечја колица стављена у исти кош са гласним пуштањем музике, певањем, лупањем у зидове и неплаћањем трошкова за одржавање зграде, јер су казне за све ове “прекршаје” до 50.000 динара.

Извор: Ало