Помоћ за Србе на КиМ – Хуманитарна акција  Удружења “Цар Лазар“ из Подгорице

Извештава Зоран Влашковић

У задњој акцији  у једном шлеперу,  15. марта,  донели помоћ за 31 породицу у Звечану и Грачаници

Удружење грађана  “Цар Лазар“  из Подгорице у Црној Гори  већ дуже организује хуманитарне  акције помоћи Србима на Косову и Метохији. Удружење је у јануару покренуло акцију прикупљања помоћи за српске породице у Звечану. У првом маху, када је акција покренута, помоћ је била предвиђена  за 24 породице међутим,  касније је акцијом обухваћено 31 породица. Такође, отворила се потреба да се помогне још неким породицама које не живе на територији општине Звечан, већ и у другим општинама и местима где живи српско становништво. Помогнуте су породице и са територије општине Грачаница.

Саосећају са српским народом

Саосећају са српским народом на Косову и Метохији

-Одазив грађана и привредних колектива је овога пута био изузетан. Прикупљена помоћ је транспортована шлепером на КиМ. Помоћ се састојала  (одјећа, обућа, прехрамбене намирнице, хемијска средства за личну хигијену и хигијену куће, дјечије играчке, школски прибор, намештај, опрема за бебе, технички апарати). Желимо да напоменемо да су активисти удружења водили рачуна о квалитету помоћи – каже секретар Удружења “Цар Лазар“  Душко Госњић.

Госњић даље каже  да радује масован одзив грађана Црне Горе који су на сваки начин желели да узму учешће у овој акцији. Један дио прилога је дониран и у новчаним средствима и од тих прилога је у Косовској Митровици и Грачаници купљена додатна количина намирница и хемијских средстава који су подељени породицама.

-Користимо прилику да се захвалимо свим грађанима које су узеле учешће у овој акцији као и свим привредним субјектима који су нашли начин да помогну у оквирима својих могућности. Такође желимо да се захвалимо и колу српских сестара из Херцег Новог и Котора, Митрополији црногорско приморској која нам је изашла у сусрет и уступила своје просторије у црквеним општинама где смо лагеровали прикупљену помоћ до момента утовара на шлепер којим је помоћ стигла на КиМ  – каже Госњић.

Чланови Удруења ''Цар Лазар'' на додели помоћи у Звечану

Чланови Удружења “Цар Лазар“ на додели помоћи у Звечану

Чланови удружење “Цар Лазар“ говоре да ће и у наредном периоду радити да се прикупи и донесе што већпомоћ српском народу  на  КиМ.

– Наше активности су вођене речима светог Цара Лазара чије име носи наше удружење и њих смо се придржавали, придржавамо се и придржаваћемо се и даље: “Ја не судим да ли ћу у бој ићи по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним“. Ми ћемо нашим активностима и делима наставити да бранимо нашу највећу светињу, Косово и Метохију – поручују хумани акривисти из Подгорице.

Удружење грађана “Цар Лазар“ је основано као нестраначко, невладино и непрофитно удружење грађана, ради остваривања идеје културне, економске и сваке друге сарадње међу Србима у Црној Гори и иностранству.