Одржана заједничка молитва за мир у Бајракли џамији

У Бајракли џамији данас је одржана молитва за мир, а том приликом је поручено да напади на било чије храмове представљају недопустиве нападе на божије куће, али и напад на културу једног народа.

Beograd, Bajrakli džamija, Muhamed ef. Jusufspahić, Islam, Bogomolje, Paljenje, Zapaljena džamija, Kršćanstvo,


Молитву за мир предводили су муфтија Мухамед Јусуфспахић, отац Александар Прашчевић, фра Леополд Рохмес и рабин Исак Асиел, а присуствали су представници власти, дипломатског кора и бројни грађани и верници.

Прашчевић је захвалио Исламској заједници Србије и културном друштву “Гајрет“ за позив на молитву за мир.

Beograd, Bajrakli džamija, Muhamed ef. Jusufspahić, Islam, Bogomolje, Paljenje, Zapaljena džamija, Kršćanstvo,

– Овим сте указали велику част и љубав СПЦ-у која се увек труди да пружи и узврати љубав свима без обзира на веру, нацију, културу и различита убеђења. Данас сабрани у нади и љубави, а испуњени вером у једнога Бога сведочимо да смо деца божја посвећена очувању и развијању међусобног поверења, саосећања и узајамног давања у љубави – рекао је Прашчевић.

Подсећајући да је у ноћи између 17. и 18 марта 2004. године запаљена и Бајракли џамија, муфтија Јусуфспахић рекао је да је међу људима који су били испред џамије, у руљи, било муслимана који су били храбри да дођу и буду са својом џамијом.

Међутим, како је рекао, било је и хришћана који су дошли да спрече оне који хоће да похарају у њихово име.

У ноћи између 17. и 18. марта 2004. године спаљене су Бајракли џамија, нишка Ислам – агина џамија, а нападнуте су новосадска и зворничка џамија, када је бесповратно изгубљено велико културно историјско благо Београда, Ниша, али и земље, речено је на конференцији након молитве.

Том приликом је наведено и да је паљење џамија представљало реакцију напада на 17-мартовске догађаје на Косову и Метохији у којима је страдао велики број правосланих храмова, бисера средњовековне византијске уметности и архитектуре.

Како је наведено, срећа се не може градити на рушевима туђе несреће.

У данашњем времену развијених комуникација, економске повезаности, туризма, зближавања различитих светова – џамије уз средњовековне српске манастире представљају праве сведоке људске толеранције, међусобног прожимања различитих култура, људске коегзистенције кроз векове.

Том приликом је истакнуто и да је циљ да се дигне глас и да се бори против уништавања културног блага и културне баштине било којег народа и да се културна баштина издигне изнад ниских побуда свакога, те да се сачува за покољења која долазе.

Након молитве отворена је изложба “Наши храмови – наша аманет“ у оквиру које су посетиоци имали прилику да виде архивска документа из османског периода.

У оквиру изложбене поставке посетиоци су могли да виде и најстарији примерак курана на Балкану.

Извор: Исток православни