УЖИВО Ванредна ситуација у Србији, најкритичније биће у НЕДЕЉУ

У протеклих 24 сата пало је око 30 литара кише по квадратном метру, али је већина водостаја у стагнацији, изјавио је Тањугу начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Он је истакао да ће ситуација доста зависити од данашњих падавина. Метеоролози, пак, кажу да ако киша буде падала и наредних дана, најкритичније биће у недељу.

– Током целе ноћи рађен је мониторинг свих потенцијално кризних тачака после проглашења ванредне ситуације на територији Србије. По информацијама које имамо од РХМЗ-а, дошло је до незнатног раста водостаја Бјелице од једног метра, такође расте Чемерница, али за сада није забрињавајуће – рекао је Марић.

8.44 – Крагујевац: Сви у приправности, без опасности за водотокове

Киша која је у четвртак скоро целог дана падала у Крагујевцу још увек не представља опасност за водотокове у граду, а све надлежне службе су у приправности, закључено је на ванредној седници Штаба за ванредне ситуације којом је председавао градоначелник Радомир Николић.

8.15 – Весић: Ванредна одбрана само код Куле Небојша

Градски менаџер Горан Весић изјавио је синоћ да је у Београду на снази редовна одбрана од поплава, осим на тачки код Куле Небојша, где је проглашена ванредна одбрана од поплава.

Kej, kula Nebojša

Кеј, кула Небојша
Фото: Петар Марковић / РАС Србија

Весић је за телевизију Пинк рекао да је Кула Небојша најнижа тачка и да се ту веома често дешава да је вода висока, чак и по неколико месеци годишње, тако да то није ништа неуобичајено.

8.00 – Мештани Лучана се полако враћају у своје домове

У већем делу Србије и даље пада слаба киша, реке за сада не прете оближњим насељима. Водостај Црног Тимока и осталих река у централној Србији полако опада. У Чачку и Лучанима мештани су почели да се враћају у домове.

Данас и сутра неће бити обилнијих киша у Србији, а већа количина падавина очекује се тек у недељу и понедељак, док се вечерас предвиђа престанак падавина.

– Биће великих проблема ако заиста буде падала киша у недељу и понедељак. Мораћемо да ангажујемо много више људи – кажу из Републичког оперативног центра за ванредне ситуације.

Užice

Ужице
Фото: РАС Србија

У Ужицу код Ђетиње ситуација је стабилна, киша пада умерено од јуче ујутру и пало је 20 до 30 литара кише по метру квадратном, док је у недељу и понедељак пало и до 80 литара.

Мештани су почели полако да се враћају у своје домове у Чачку и Лучанима. Нешто тежа ситуација је у Лучанима, где се вода није повукла из свих делова насеља. Вртићи у овим местима неће радити до 21. марта.

Lučani

Лучани
Фото: Милош Цветковић / Приватна архива

У Расињском округу падала киша с прекидима, ситуација стабилна, реке Мораве су у стагнацији. Западна и Велика Морава повукле су се у корита и оставиле муљ за собом, јавља РТС.

Вода уништила 1.300 хектара земљишта. Јужна Морава је у границама редовне одбране од поплава.

7.50 – Критично на КиМ

На Косову и Метохији киша непрестано пада 36 сати, вода прети домаћинствима. У селима у Косовском поморављу путеви су потопљени путеви, а најкритичније је у Липљану и Бреоцу критично.
Ђетиња није претња насељима која се налзе низводно од Ужица.

У Пожеги је незнатно порастао и ниво Јужне Мораве.

7.20 – Одрони на путевима

Обилне падавине могу бити узрок изненадних кварова на возилу, а због оваквих временских прилика могући су чести прекиди у саобраћају, као и одрони земље и камења, упозорио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

АМСС наводи да је додатни опрез неопходан и због оштећења на коловозу, пошто су слабо видљиве рупе испуњене водом.

Извор: Блиц