УЖИВО Реке у Србији у опадању, али од четвртка прети ПОТПУНО НОВА ОПАСНОСТ

Због поплава у Србији ванредна ситуација проглашена је у 14 општина. Током јучерашњег дана и ноћас евакуисано је стотине људи, а на терену се, уз представнике локлане самуправе и Сектора за ванредне ситуације налазе и припадници Војске Србије. Данас ће бити одржана и седница Владе Србије поводом поплава.

Poplave u Lučanima

Лучани

09.37. Погледајте како су се грађани у погођеним подручјима борили са поплавама.

 

 

ШТА НАС ЈЕ ТО СНАШЛО? Очајни и немоћни гледају како им вода носи све
Страшне сцене које су потресле Србију у мају 2014. године прете да се понове. Људи широм Србије данас су у чуду пред воденом стихијом која им опет плави домаћинства и улице.

 

 

 

09.26. Ситуација у Новом Пазару

У подручју Новог Пазара, поплавњено је око 40 кућа у насељу Јакља, око 30 кућа у насељу Шутеновац, неколико кућа у насељу Мур и Бања.

09.20. Затворене школе

Због великих поплава које су погодиле Драгачево, основна школа у Вичи и основне и средње школе у Лучанима и Гучи данас неће радити, саопштено је из Општинског штаба за ванредне ситуације. Заменик председника општине Миливоје Доловић рекао је агенцији Бета да школа у Вичи неће моћи да прими ђаке до краја седмице и да је слично стање и у школама у Гучи.

Poplavljena sela kod Požege

Поплављена села код Пожеге
Фото: В. Лојаница / РАС Србија

09.12. Чемерница угрожава 500 домаћинстава

Због изливања реке Чемернице, угрожено је око 500 домаћинстава. Редовно се прати хидрометеоролошка ситуација на територији целе земље, истиче МУП а због пораста водостаја реке Колубаре и изливања у пољима током ноћи су вршени стални обиласци угрожених подручја и одржаван контакт са представницима месних заједница.

09.10. Поплављено 710 домаћинстава

Према подацима МУП-а, поплављено је око 710 домаћинстава у Србији и евакуисано 118 особа.

Од тога – у општинама Ивањица (20), Лучани (45), Горњи Милановац(5), Ариље (9), Бајина Башта(9,) Пожега(35), Чајетина(2) и Бујановац(2) и градовима Чачак(150), Нови Пазар(70), Ужице(3) и Краљево(360).


Фото: В. Лојаница / РАС Србија
08.55. Стање у Чачку нормализовано

Стање у Чачку је дан након великих поплава јутрос нормализовано, а ниво река Чемерница и Западна Морава је опао, рекла је начелница Штаба за ванредне ситуације у Чачку Бојана Икодиновић.Она је агенцицји Бета рекла да је ниво реке Чемернице опао и да се она вратила у своје корито, док је ниво Западне Мораве опао за један метар и да више нема опасности од изливања.


Фото: РАС Србија
08.39. Ванредно у 14 општина

Број општина у којима је проглашена ванредна ситуација подигнут је на 14. Ванредно је на територијама општина Чачак, Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Ивањица, Бајина Башта, Краљево, Рача, Рашка, Нови Пазар, Љиг, Косјерић и Пријепоље.

08.30. Опасност од бујица

Упитан које би општине могле да буду угрожене будући да се очекује се да ће пасти око 30 литара кише по метру квадратном у четвртак, Дончевски је рекао да ће киша бити мањег интензитета, али да потенцијална опасност прети од отапања снега, што може довести до бујичних потока.


Фото: Н. Божовић / РАС Србија

08.25 Током ноћи евакуисано око 120 људи

– Сада су сви на безбедном и полако се враћају кући – рекао је Дончевски.

08.17. Све реке у опадању

Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације МУП-а рекао је да су све реке су у опадању и стагнацији, а да синоћ није било већих проблема на терену.

08.05. Припадници Војске Србије ангажовани су у Лучанима, Чачку, Новом Пазару и Горњем Милановцу. Како се додаје, у свим местима где је проглашена ванредна ситуација, у оквиру кризних штабова налазе се и припадници Војске Србије који прате ситуацију на терену и координирају активности.

07.54. Нови Западне Мораве синоћ стагнирао

Ниво Западне Мораве почео је у понедељак увече да стагнира, изјавила је начелница штаба за ванредне ситуације у Чачку Бојана Икодиновић, додајући да су то подаци из Хидроелектране у Медјувршју.

07.45. Поплаве у Обреновцу

Река Пештан на општини Обреновац излила се синоћ у село Пољане и том приликом поплавила око 40 кућа, рекли су за „Билц“ у 23 сата мештани овог села.

07.37. Критично до петка, све службе у стању приправности

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да, према расположивим информацијама, овако ће се наставити до 11. марта. „То говори да морамо да будемо у потпуном стању приправности – МУП, Војска Србије, Министарство одбране – док талас не продје“, додао је Марић.

07.30. Најтеже у Лучанима

Најтежа ситуација јуче је била у Лучанима, где је ниво Бјелице виши него у време поплава пре две године и вода не може да се улије у Западну Мораву чији је ниво такође висок, рекао је директор предузећа „Србијаводе“ Горан Пузовић. Он је додао да, иако је комплетно корито Бјелице очишћено и радјено, „вода је већа у односу на мај 2014. године за 60 сантиметара – то вам говори каква се водена стихија сручила на Лучане“. Погледајте како су јуче изгледали Лучани.

07.23. Овако је јуче изгледа Србија. Погледајте фотографије поплављених подручја.


СРБИЈА ПОД ВОДОМ Погледајте како изгледају поплављени градови
Обилне кише, раст водостаја и изливање појединих река поново погађа Србију. Саобраћајнице су поново под водом, а поплављена су и домаћинства, куће, школе и фабрике. Погледајте како Србија изгледа данас.

 

 

 

 

07.20. Ванредна ситуација у 12 општина

Проглашена је ванредна ситуација на територијама општина Чачак, Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Ивањица, Бајина Башта, Краљево, Рача, Рашка, Нови Пазар и Љиг.

07.10. Седница владе

Због поплава данас у 08.00 сати биће одржава седница владе. Ево шта је јуче премијер Србије рекао тим поводом, приликом обиласка поплављених подручја у Чачку.

Poplavljena sela kod Požege

Поплављена села код Пожеге
Фото: В. Лојаница / РАС Србија

07.05. У поплављењим подручјима ангажована војска

Министар одбране Зоран Ђордјевић донео је данас одлуку о ангажовању припадника Војске Србије на пружању помоћи надлежним органима локалне самоуправе у поплављеним подручјима и подршци Министарству унутрашњих послова-Сектору за ванредне ситуације.

Фото: В. Лојаница / РАС Србија

Извор: Блиц