ДРАМА КОД ВАЉЕВА Вода продрла у порту манастира, верници у СТРАХУ

Манастиру из 15. века, у народу познатог као Ваљевска грачаница, како тврде верници, прети потпуно потапање због пуњења простора будуће акумулације “Ровни” водом из реке Јабланице. Ниво воде је порастао због обилних киша у последња 24 сата.

На друштвеним мрежама су подељене фотографије са упозорењем да је вода почела да продире у порту манастира Светог Архангела Михаила у Тубравићу код Ваљева.

– Још јуче је светиња манастир Грачаница била препуна народа на молитви, а данас је запустела и окружена мутном водом која ће, ако је Бог чудом не спасе, бити потопљена у наредних неколико сати. Молитве за Грачаницу али и протести у Београду испред зграде Владе почињу од среде – стоји на сајту “Истинољубље” који окупља вернике који се противе потапању овог манастира и са којег сун а друштвеним мрежама раширене фотографије на којим се види да је вода прекрила некадашњи манастирски конак.

С друге стране, у ЈП “Колубара”, које је инвестирор изградње хидросистема “Ровни”, објашњавају да се не ради о планском “потапању” манастира иако је пробно пуњење акумулације у току, већ је ниво воде порастао због обилних киша у последња 24 сата.

Цео посао пробног пуњења прати државна комисија Министарства енергетике и ништа се не ради мимо прописа и предвиђеног пројекта. На простору будућег вештачког језера тренутно има око 12 милиона кубика воде, а капацитет је 50 милиона кубика. Још 50 метара у висину би требао да порасте ниво воде да би акумулација била пуна и да би се и манастир нашао под водом, а то није могуће сигурно до краја ове године – каже директор “Колубаре” Миодраг Марковић додајући да је најважније да брана “Ровни” у овом тренутку апсолутно штити Ваљево и цео слив Колубаре од могуће катастрофалне поплаве као што је била у мају 2014. године.

ПРОТЕСТИ ЗБОГ АКУМУЛАЦИЈЕ „РОВНИ“ Вода све ближе манастиру
Верници који себе називају “Стражари грачанички” упозорили су да је почело потапање манастира Светог архангела Михаила у Тубравићу код Ваљева, у народу познатог као Ваљевска Грачаница.
Комплекс Ваљевске Грачанице, иначе, налази се у власништву овог ЈП још од 2003. године, када је са СПЦ потписан уговор о размени непокретности па је црква добила нови храм у оближњим Брезовицама.

Претходно, стручњаци Завода за заштиту споменика културе утврдили су да је, на жалост, измештање цркве Светог Архангела Михаила, због материјала од којег је саграђен, као и начина на који је храм сазидан у 15. веку – немогуће. П. ВУЈАНАЦ

Извор: Блиц