ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА Потоп у Србији (ФОТО)

У општинама Чачак, Ариље и Лучани проглашена је ванредна ситуција јер су се излиле реке Чемерница, Морава, Моравица, Бјелица па је под водом већина саобраћајница, домаћинстава, фабрика, школа… Подивљале реке опколиле Пожегу и Косјерић. У Чачку вода све ближа терену „Борца“.

Požega i Arilje pod vodom

Пожега и Ариље под водом, Фото: Б. Бојовић

Због изливања реке Бјелице саобраћај на путу Лучани–Гуча и Гуча – Чачак преко Јелице је обустављен .

У току протекле ноћи на територији општине Лучани поплављено је преко 500 хектара обрадивог земљишта, Вода је ушла у десетине кућа у насељима: Турица, Пухово, Ђераћ, Дљин, Лис и Вича као и стамбени објекти у насељеном месту Гуча. Поплављени су бројни помоћни објекати.

Požega i Arilje pod vodom

Пожега под водом, Фото: Б. Бојовић

Вода је продрла у управну зграду и пословни простор фабрике „Милан Благојевић“ у Лучанима, у Дом здравља Лучани у зграду болнице у Гучи, у зграду средње школе у Гучи и главну трафостаницу у Гучи, због чега у овом насељу тренутно нема струје.

Активирана су бројна клизишта због чега су посебно угрожено неколико кућа у Пухову, пут у Грабу, и део брда испод Лишке стене.

Евакуација

Током ноћи евакуисано је 15 људи у чачанском крају, а кризни штаб заседа непрекидно.

Arilje

Ариље, Фото: Б. Бојовић

У Ариљу је вода продрла у неколико домаћинстава, поплављен је објекат Маxија, школа у латвици а већина саобраћајница је оштећена.

И Пожега је под водом. Киша и даље пада, па се ситуација погоршава.

Градоначелник Чачка Војислав Илић потписао је одлуку о увођењу ванредне ситуације на територији Чачка јер обилне падавине и бујичне реке угрожавају домаћинства.

Malinjaci pod vodom

Малињаци под водом, Фото: Б. Бојовић

Најкритичније је у Прељини где где се поново излила река Чемерница, а слично је и у селима низводно од Чачка, са леве и десне обале Западне Мораве.

У штабу за ванредне ситуације апеловали су на мештане Коњевића и Прељинске Балуге да одмах почну са евакуацијом.

Спасилачке екипе су на терену на локацији код Живанића моста, а очекује се да ће у евакуацију бити укључени и припадници Војске Србије.

– Чемернива прети да поплави барем 500 домаћинстава. Ту је тренутно најкритичнија ситуација у читавом Моравичком округу. Евакуација је у току – изјавио је начелник Одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић.

Чемерница се излила на истом месту као и током великих поплава од пре две године, али на деловима који протеклих година нису санирани.

Морава је набујала и у самом граду и већ се налази на метар од помоћних терена хале кошаркашког клуба Борац.

Пут Горњи Милановац – Прељина – Чачак био је у прекиду, а отворен је након што се вода повукла са коловоза. Саобраћај је профункционисао од 8,50 сати.

Ништа боља ситуација није ни у ужичком крају.

Užički kraj pod vodom

Ужички крај под водом, Фото: В. Лојаница

На десетине поплављених кућа, стотине хектара земље под водом, уништени пластеници, оштећени путеви – епилог су падавина које су јуче и ноћас погодиле ужички крај.

Најдраматичније је у Пожеги где је град освануо опасан водом услед изливања Ђетиње, Моравице и Скрапежа. У селу Прилипац излила се Краваричка река и поплавила три куће. У Горобиљу, Пилатовићима, Гугљу и другим селима у пожешкој котлини под водом је, према процени председника општине Милана Божића, на стотине хектара земље. Народ је ноћас пред стихијом, ко је где имао, евакуисао стоку из својих штала, али многобројним пластеницима није било спаса.

Киша је у бајинобаштанском крају покренула више клизишта, а једно од њих је у месту Царевац где се брдо одвалило на магистрални пут Ужице – Љубовија. Неколико километара даље вода је однела алтернативни насип, направљен 2014. после мајских поплава.

Косјерић је ноћас одбрањен од набујалог Скрапежа, али су поплављена поља око око града. Под водом је на десетине хектара малињака и њива.

Сечица у селу Сеча Река излила се по двориштима али је крајњим напорима мештана и добровољаца из Косјерећа спречено да воде продре у околне куће. Заселак Дуњићи, у брдовитом пределу три километра од Сече Реке, од синоћ је одсечен пошто је вода поплавила једини прилаз ка овом насељу. Штете ове непогоде збрајаће се и Шљивовици под Златибором, те Биоски и Кремнима у подножју Таре.

Užički kraj pod vodom

Насеље Плажа у Ужицу, Фото: В. Лојаница

У ноћним сатима бедеми су постављани у ужичком насељу Плажа где је Ђетиња изашла из корита и допрла до пред улазе оближњих кућа. Далеко драматичније је у доњем току ове реке на порезу од Севојна ка Пожеги. Неколико кућа тик уз магистралу у Злакуси до пола је потопљено.

Охрабрује да је киша која је падала од јуче ујутро ноћас стала што је довело до опадања нивоа водотокова у ужичком крају.

Судећи према дијаграму Дрина је од поноћи до осам часова јутрос порасла један метар.

Dijagram rasta Drine

Дијаграм раста Дрине, Фото: Хидрометеоролошки завод Србије

 

ПРЕДРАГ МАРИЋ: НЕ ОПИРИТЕ СЕ ЕВАКУАЦИЈИ!

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже за РТС да је Чачак у тешкој ситуацији, то јест Прељина, јер је Чемерница пробила насип. Каже да је у току ноћи 15 људи евакуисано и да је ово била тешка ноћ за Косјерић, Прибој, Ужице. Апелује на све да слушају упутства и да се не опиру евакуацији. – Пратићемо стање, сви тимови су на терену, концентрисани на територији Чачка и Ужица. Ту ће боравити у наредном периоду, за даље ћемо видети. Овде се ради о бујичним водотоковима, услед обилних падавина где има насипа они издржавају, где их нема, куће су угрожене – каже Марић. Истиче да ће данас жандармерија и војска бити упућени у кризна подручја и да ће се учинити све да не буде жртава.

Извор: Ало