Јаја и разбијени прозори на Амбасади Русије у Кијеву (видео)

МОСКВА – Око 2.000 људи окупило се данас на Тргу Независности у Кијеву, а више стотина њих је потом отишло до зграде Амбасаде Русије тражећи ослобађање украјинског пилота Надежде Савченко коју је Русија оптужила за смрт руских новинара у Донбасу.

Ambasada Rusije u Kijevu

АФП преноси да су демонстранти бацали јаја на зграду амбасаде и да су запалили руску заставу, а неки су разбили неколико прозора на амбасади.

Полиција је била на лицу места, али није интервенисала, наводи АП.

„Око сто људи је сада испред амбасаде, бацају јаја и узвикују пароле, тражећи од украјинских власти да се прекину све економске и политичке везе са Русијом. Полиција је пристигла, иако тренутно само стоји по страни“, рекао је Гришин, преноси Спутњик.

Он је додао да је нешто раније Амбасада Русије у Кијеву упутила украјинском Министарству спољних послова протестну ноту због синоћног напада хулигана на аутомобиле дипломата који су били паркирани у близини зграде.

Руски новинари Игор Корнељук и Антон Волошин погинули су 17. јуна 2014. године током гранатирања Луганска.

Руско тужилаштво тврди да је Савченко умешана у убиство двојице новинара као добровољац у украјинском батаљону, док је она на суђењу поновила да је невина и да као украјински официр има право да брани своју домовину.

Тужилаштво је тражило да Савченко буде осуђена на 23 године затвора.