ОТАЦ РАФАИЛ БРЕСТОВ: ПАПА ЈЕ ПРЕТЕЧА АНТИХРИСТА

У разговору који је водио за сајт „Буди веран“ светогорски сијеромонах отац Рафаил Брестов говорио је о екуменизму, митарствима, осмом Васељенском сабору али и о уједињењу свих православних.

Како треба да се понашамо како не би скренули са Царског пута?

Треба чувати чистоту православља и бити у недрима Цркве, не треба ићи ни лево ни десно, тј. ни у раскол ни у јерес. То је нарочито важно у наше време, јер се људи осипају, губе наду и веру у Православље или падају у безверје. На питање има ли још чуда, да ли је Хришћанство сила, баћушка Рафаил одговара да је оно велика сила, Бог је исти јуче, данас и сутра. Православље је сачувало сву чистоту Божанске истине и све зависи од наше непобожности или побожности. Када је човек побожан, онда има и чуда, људи васкрсавају мртве, дешавају се многа чудесна исцељења. Отац додаје да је Бог исти као и у древним временима, али да се у нама охладила вера, љубав и ревност. Под утицајем чулног, Хришћанство је постало раслабљено.

Постоје многи људи који желе да се спасу, али наводе да општење са Васељенским патријархом и његово помињање за њих представља велико искушење. Која је ваша порука тим људима?

Према учењу Светих Отаца, постоје два правила. Једно је да се још могу помињати патријарси и епископи па чак и јеретици на принципу икономије. А ако неко не може да помиње јеретике, не мора да га помиње у складу са петнаестим правилом Константинопољског сабора.

Има многих људи који не признају митарства, тј. не примају Црквено учење у вези са митарствима. На пример, ђакон Андреј Курајев сматра да су митарства „благочестива измислица“. Oбјасните нам нешто о томе.

Андреј Курајев је нама добро познат, он је тај који је позван из Комсомола, учио је у атеистичким школама, завршио је заједно са још једним богословом оцем Георгијем Тартишниковим. Њих су послали као већ проверене јаке атеисте у оквире Цркве да уче на семинарима и академијама. Отац Георгије учио је у Тројице-Сергејевској лаври, а Андреј Курајев у Санкт Петерсбургу. Отац Андреј је био убачен од власти, такав је и остао, док се отац Георгије покајао и постао добар богослов. То што он говори је поровокација и остао је провокатор. Он је убачен човек, који не говори од Христа, од Бога, већ оно што му се нареди. Андреј Курајев је масон који увек ради супротно хришћанској савести.

Реците нам нешто више о осмом Васељенском сабору?

Најстрашније је то што сабор није ни потребан нама православнима, већ масонима, непријатељима Православља. Они су ти који припремају тај „велики“, „свесветски“ осми сабор да би унаказили православље, да озаконе екуменизам и да склопе унију са папом. На једном од пресаборских саветовања, договорили су се да је у првој хиљадугодишњици папа био глава Цркве и да и сада треба да га помињу као главу Цркве. Он се већ сада помиње као глава Цркве у Цариградској патријаршији. Најпре папа, потом партијарх Вартоломеј. Сам партијарх Вартоломеј је рекао да је папа епископ број један, а он епископ број два. Он на тај начин потчињава Цркву папи. Папа је претеча антихриста. Ако наши званични представници Цркве, Руске, Бугарске и других приме и озаконе тај факат, то ће бити велика трагедија. Желим да споменем речи великог румунског старца Јустина, који предлаже не екуменистичко обједињавање, већ обједињавање свих православних. Свеправославно јединство нам је потребно јер су нас са свих страна окружили непријатељи, јер је у току тотална погибао наших људи и омладине и зато треба да се објединимо – сви православни. Ми смо блиски, зато што сми сви Божија чеда, сви смо причасници Тела и Крви Христове, сви смо браћа и сестре у Христу. Зато смо једно, зато треба да се ујединимо.

Оче Рафаил, која је ваша порука људима у овим тешким временима?

Моја порука је да треба да се удљавамо од свих светских привлачности, треба више да се молимо, да се уцрквљујемо, треба постити, молити се, бдети. Посебно предлажем Исусову молитву, иако неки говоре да је она само за монахе. Али није тако, раније је била дужност свих хришћана: „непрестано се молите, за све благодарите“. Препоручујем ову молитву: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, прости, прости, помилуј ме грешног“. То је смирена покајна молитва. Многи говоре да је ова Исусова молитва врло опасна, јер може да се упадне у прелест, али и без молитве сви опет упадамо у прелест. Зато треба да се молимо са покајањем. За крај имам да поручим свима да чувају Православну веру. Она је изнад свега. Старајте се да живите по заповестима Христовим. Бог нека вас чува и благослови. Амин!

Извор: Газета