Може ли шиптарско насиље поништити одлуку Владе Македоније?

krst Може ли шиптарско насиље поништити одлуку Владе Македоније?

Одлука је донијета због противљења члана владајуће коалиције, највеће политичке формације Албанаца – Демократске уније за интеграцију (ДУИ) о изградњи вјерског симбола у мултиетничкој општини, преносе медији.

Демонстранти Албанци, који су у четвртак затрпали темеље за изградњу крста висине 55 метара, срушили ограду, поставили шаторе и албанску заставу на мјесту где је било планирано постављање овог православног обиљежја, послије ове одлуке су напустили камп.

Потпредсједник ДУИ и предсједник скопске општине Чаир Иџет Меџити, који је са групом партијских функционера предводио протест, рекао је да је постигнут институционални договор уз посредовање међународне заједнице и да се демонстранти повлаче због Задушница, како не би дошло до сукоба, имајући у виду да преко те раскрснице пролази много грађана који иду на гробље, преносе медији.

У сукобима демонстаната Албанаца и Македонаца, који су организовали контра протест са циљем одбране одлуке о изградњи крста, повријеђене су три особе. На подручју Скопља већ су изграђена два крста, од којих се посебно истиче онај на узвишици Водно, јер се види из скоро свих дјелова града, јављају агенције.

Међутим, са друге стране, на македонском порталу МКД.мк, објављена је изјава  портпарола Владе Македоније Александра Ђорђева који је демантовао писање појединих медија који су пренели да је влада касно синоћ поништила одлуку општине Бутел о изградњи крста.

„Таква одлука није донесена, јер није ни било седнице владе. У целости демантујем ту информацију“, рекао је он за „Инфо портал“.


Извор: ИН4С