Најављена поновна посета папе Фанару

Од времена, када су папа Павле VI и патријарх Атинагора започели пут ка потпуном јединству, потписивањем 1965. године Заједничке римокатоличко-православне декларације, нису биле превазиђене све разлике између две Цркве.Њихови наследници Папа Франциско и патријарх Вартоломеј, већ утабаном стазом чине све да се те разлике „коначно“ превазиђу.

 

Screenshot_9.png

Наиме, јуче  је папа Фрањо највио своју скорашњу поновну посету Фанару, и то врло брзо, у месецу мају,када ће отићи у Истанбул на састанак организован од стране УН. Предмет састанка ће бити хуманитарна криза и миграција. На  истом састанку учешће је најавио и Васељенски Патријарх Вартоломеј I,као и многобројни  представници држава и хуманитарних удружења.
Како јавља ватиканска штампа, папа Фрања ће сигурно тих дана посетити патријарха Вартоломеја I,и тако постати први папа који је (за сада) два пута откако преседава Светом Столицом посетио Фанар.(види овде )

 

„Веровати на латински начин значи – одвојити се од Цркве, јерес.“  Свети Теофан Затворник

 

НИЈЕ ДА НЕМА СИМБОЛИКЕ

Састанак под покровитељством УН, а тајминг непосредно пред одржавање Свеправославног сабора.

Пре непуне две године, септембра месеца 2014. године, састали су се Римокатолички папа Фрања и Шимон Перес (добитник Нобелове награде за мир, 1994. год) у Ватикану. (види овде ).Том приликом  Перес је предложио папи да створе УН религију (религију свих),јер како је тада изјавио италијанском часопису  „Хришћанска фамилија“ („Famiglia cristiana“) после пропасти свих политичких и дипломатских метода,једини начин да се дође до мира је тај,али на челу те организације би морао бити само Папа Франциско,  те да би било потребно написати и статут нове, УН религије ,баш као што постоји статут и  у УН, у чијем тексту се осуђује свако убијање у име вере.
Не треба заборавити ни поруку коју је папа упутио константинопољском патријарху Вартоломеју I, 30.11. 2015, године након  мисе у Банги у којем саопштава да „нема више препрека за евхаристијско општење“, и да се искрено моли да се  Свеправославни сабор успешно оконча.

И тиме рече све. Шта ће се окончати и да ли ће се Латини „уталити“ онако како се папа моли, видећемо.

Не можемо да се отргнемо утиску, да је и ова најављена посета Фанару само посета учитеља ученику, што би наш народ рекао-преслишавање, припрема пред завршни испит.Испит заказан на Педесетницу, у јуну 2016. године, на Криту.

 

″Орачи,није главно ваше орање,но Господ што посматра.
Певачи,није главна ваша песма,но Господ што слуша.
Спавачи,није главно ваше спавање но Господ што бди.
Није главно нешто воде у шкаљама око језера,но језеро је главно″.
Владика Николај Велимировић

Извор: Православље живот вечни