ВЕЛИКИ ДАН ЗА НОВОРУСИЈУ: ПУТИН ПРИЗНАО ДОКУМЕНТА, ФОРМИРА СЕ ЗАЈЕДНИЧКА AРМИЈА!

Становници Донбаса који поседују документа ДНР-а и ЛНР-а могу слободно да прелазе границе Народних Република и Русије као и да бораве на територији Руске Федерације, саопштила је Канцеларија за граничне службе ФСБ-а у Ростовској области. Такође признају се и регистарске ознаке Народних Република на аутомобилима.

„Возила са регистарским ознакама ДНР-а и ЛНР-а имају статус учесника у међународном саобрађају“, речено је из Канцеларије саобраћајне полиције Државног МУП-а Руске Федерације у Москви.

Формирање заједничког армијског корпуса
Луганска и Доњецка Народна Република објавиле су да ће формирати „заједнички армијски корпус који ће се супротстављати украјинској солдатесци“. Ово је објавила агенција РИА Новости, позвавши се на своје изворе у војним врховима у Луганску и Доњецку. Истовремено је, не прецизирајући да ли ће „заједнички армијски корпус“ припадници оружаних снага две републике формирати по принципу пола-пола или у некој другој сразмери, пренела да ће борци ДНР-а и ЛНР-а за улазак у састав корпуса морати да прођу конкурс који ће бити расписан.
Амбиција војних врхова двеју република Донбаса је да у корпус уђу најбољи и најбоље обучени припадници оружаних снага Доњецке и Луганске Народне Републике. Они који су се већ истакли у „досадашњим борбама“. Иако ће бити одабрани најбољи, припадници корпуса проћи ће додатну „специјалну обуку“. Већ се зна и да ће добити најбоље и најмодерније наоружање и најсавременију осталу опрему. Војска ДНР-а ратује под именом Оружане снаге Доњецке Народне Републике. Војска ЛНР-а формално постоји као Народна милиција Луганске Народне Републике.
Још није јасно ни колико ће „заједнички армијски корпус“ имати људи под оружјем, ни где ће бити лоциран, ни коме ће се његова команда потчињавати. Нејасно је такође и да ли је појава корпуса први корак ка појави заједничких оружаних снага Новорусије. Ако ствари крену на ту страну, онда то може бити и увертира и у формално државно обједињавање ДНР-а и ЛНР-а, који су на референдумима 2014. изгласали своју независност, која је у одређеној мери блокирана последњим споразумом из Минска.


Извор: Газета