Српски центар екологије СРЦЕ: Кривичне пријаве за одговорне у „случају рушења цркве и ненаменског трошења средстава“ Светог Архангела Гаврила у Шопићу

ПИСМА БЕЗ ОДГОВОРА, ДОК ЗА ТО ВРЕМЕ ШЕТАЈУ ПО РИМУ И ПРОДАЈУ ВЕРУ ЗА ВЕЧЕРУ… ПРВИ С ЛЕВА У ЗЛОУПОТРЕБИ ФУНКЦИЈЕ – МИЛЕТА РАДОЈЕВИЋ. ПРВИ С ДЕСНА У ИЗДАЈИ ВЕРЕ – ЈОВАН ШУМАДИЈСКИ (фото и коментар: Српски центар екологије)

Српски центар екологије је решен да „истера до краја“ причу о рушењу цркве у Шопићу о којој смо писали у текстовима:

*САМОВОЉА или БЛАГОСЛОВ: Рушење цркве Светог Архангела Гаврила у Шопићу старе 149 година, да би изградили нову?! Без одобрења Завода за заштиту споменика културе – ЦРКВА РУШИ а НАРОД БРАНИ (фото, документа, видео)

*Удружења Српски центар екологије и Свети Сава: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ за одговорне – због незаконитог покушаја рушења цркве Светог Архангела Гаврила у Шопићу код Лазаревца

Овај пут су послали писмо Министарству правде Републике Србије са захтевом за обуставу коришћења средстава у ненаменске сврхе, епископу шумадијском Јовану са питањем да ли је све урађено по његовом „благослову“ и поднели су кривичне пријаве за „ненаменско“ трошење средстава које су већ додељене за рестаурацију а не за рушење и градњу нове цркве у Шопићу… Сву документацију дајемо у прилогу…

Оскрнављена црква у Шопићу

Оскрнављена црква у Шопићу

****

Министарство правде Републике Србије
Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама
Булевар Михајла Пупина 2
11070 Нови Београд

н/р директора Милете Радојевића

 

Поштовани,

Као што Вам је вероватно из медија познато, дана 16. априла 2016. године дошло је до покушаја насилног, противзаконитог и нелегалног рушења цркве Светог Архангела Гаврила у селу Шопић у Градској општини Лазаревац – Епархија шумадијска Српске Православне Цркве, а од стране парохијског свештеника Црквене оштине Шопић – Мирка Тешића.

С обзиром да је Ваша Управа у два наврата упутила финансијску помоћ за потребе цркве у Шопићу (одлуком бро:ј 401-01-63/2014-01/22 од 27.08.2014. године у висини од 1.200.000,00 динара у оквиру пројекта „Помоћ за градњу и обнову верских објеката“ у 2014. години, као део програма „Унапређење сарадње државе са црквама и верским заједницама“, а који се односи на санирање штета изазваних елементарним непогодама током 2014. године у области изградње, реконструкције и обнове верских здања као и уређења ентеријера верских објеката, као и одлуком број: 401-01-5/2015-01/231 којом је на предлог Комисије која је образована у циљу реализације Пројекта „Подршка за градњу и обнову верских објеката“ за 2015. годину, као дела програма „Сарадња државе са црквама и верским заједницама“ у 2015. године Епархији шумадијској додељено 1.000.000,00 динара), обраћамо Вам се ЗАХТЕВОМ за обуставом коришћења тих средстава Епархији шумадијској и ЗАХТЕВОМ за повратак тих средстава Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама, а из разлога што је дошло до злоупотребе одобрених средстава, односно постоји основана сумња да су Епископ шумадијски Јован Младеновић и свештеник Мирко Тешић учинили кривично дело утаје из чл. 207. став 3. у вези са ставом 1. КРИВИЧНОГ ЗАКОНА, као и кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл. 359. став 3.КРИВИЧНОГ ЗАКОНА, као и кривично дело проневере из чл. 364. став 3. у вези са ставом 1. кривичног закона, о чему су између осталог удружења Свети Сава и Српски центар екологије из Лазаревца поднели Кривичну пријаву дана 28.10.2015. године код Основног јавног тужилаштва у Лазаревцу.

КАКО СУ СРЕДСТВА ДОДЕЉЕНА ОД УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ЦРКВАМА И ВЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА БИЛА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА САНАЦИЈУ И ИЗГРАДЊУ ВЕРСКОГ ОБЈЕКТА – ЦРКВЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУ, А НЕ ЗА ЊЕГОВО НЕЗАКОНИТО И САМОВОЉНО РУШЕЊЕ, ОЧЕКУЈЕМО ДА ПОСТУПИТЕ У СКЛАДУ СА НАШИМ ЗАХТЕВОМ И ДА НАС О ТОМЕ У ЗАКОНСКОМ РОКУ ОБАВЕСТИТЕ.

У прилогу Вам шаљемо:

  • Обавештење Управе Градске општине Лазаревац, Одељења за урбанизам и грађевинске послове III – 03 Број:350 – 168/2015 од 14.07.2015. године
  • Допис Завода за заштиту споменика културе града Београда „Радови на рушењу цркве Св. Архангела Гаврила у селу Шопић – општина Лазаревац, број: Р 1966/15 од 15.06.2015. године, упућен Српском центру екологије
  • Допис Завода за заштиту споменика културе града Београда „Радови на рушењу цркве Св. Архангела Гаврила у селу Шопић – општина Лазаревац, број: Р 1895/15 од 11.06.2015. године, упућен Црквеној општини у Шопићу
  • Допис Завода за заштиту споменика културе града Београда „Радови на рушењу цркве Св. Архангела Гаврила у селу Шопић – Извештај са терена број: Р 1462/15 од 04.05.2015. године, упућен Српском центру екологије
  • Допис Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, број: 96-00-00004/2015-01 од 15.05.2015. године, упућен Жељку Стојковићу – председнику Српског центра екологије
  • Кривичну пријаву против осумњиченог Мирка Тешића из Лазаревца, свештеника у Шопићу и осталих, поднешена Основном јавном тужилаштву у Лазаревцу дана 28.10.2015. године од стране Удружења грађана Свети Сава и Српски центар екологије из Лазаревца

Достављено:

  • Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, н/р директора Милете Радојевића
  • Министарству правде Републике Србије, н/р министра Николе Селаковића
  • Влади Републике Србије, н/р премијера Александра Вучића
  • Агенцији за борбу против корупције

Сретење Господње, 15. фебруар 2016. године

С поштовањем,

СРПСКИ ЦЕНТАР ЕКОЛОГИЈЕ

****

ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ
ГОСПОДИНУ ЈОВАНУ

КРАГУЈЕВАЦ

Ваше Преосвештенство,

Обраћамо Вам се поводом нелегалног покушаја рушења Храма Светог Архангела Гаврила у селу Шопићу код Лазаревца.

Као што Вам је вероватно познато, дана 16. априла 2015. године дошло је до покушаја рушења звоника цркве, када су у организацији свештеника Мирка Тешића непознати радници покушали да сруше звоник цркве вукући га сајлама и грађевинским машинама према „броду цркве“, са јасном намером да на тај начин сруше цео храм (уколико би звоник цркве пао на остатак објекта).

С обзиром да свештеник Мирко Тешић у медијима износи чињеницу да се у вези Храма Светог Архангела Гаврила „све предузима уз благослов Српске православне цркве“ (Вечерње Новости од 21. маја 2015. године, страна 28. текст: Еколози против рушења храма, поднаслов – свештенство каже да раде са благословом СПЦ), рачунајући на канонски поредак, претпостављамо да се овај благослов односи на Ваш благослов као надлежног епархијског Архијереја.

Узимајући у обзир да везано за покушај рушења Храма у Шопићу постоји основана сумња да је почињено више кривичних дела: скрнављење верског објекта, покушај рушења законом заштићеног споменика културе, крађа бакра са кровне конструкције, овим путем Вам се обраћамо питањем: Да ли је покушај нелегалног рушења Храма Светог Архангела Гаврила у Шопићу вршен са Вашим благословом.

Ово је посебно битно због чињенице да се против виновника овог ВАНДАЛСКОГ чина већ спремају кривичне пријаве, које ће ако Бог да ускоро бити упућене полицији и Јавном тужилаштву, тако да у случају да Ви немате никакве везе са овим гнусним делом не би желели да погрешимо (ни да се огрешимо уколико сте по овом питању невини), евентуално и Вас обухвативши истрагом као саучесника, на шта свештеник Мирко Тешић у медијима указује.

С обзиром да сте Ви један од виђенијих епископа у Српској православној цркви, искрено се надамо да се у овом случају ради о самовољи једног заблуделог свештеника, а не о Вашем званичном ставу, поготово што до сада у историји српског народа није запамћено да су свештеници и клирици српске цркве рушили православне храмове.

Искрено се надамо да ћете нам што пре упутити тражени одговор на питање, како би (уколики ничим не стојите иза овог гнусног дела) љага са Вашег имена била скинута, а према свештенику који износи неистине са Ваше стране биле предузете одговарајуће казне.

Такође Вас се овим путем сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја (Службени гласник РС, број 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), на основу члана 15. став 1. обраћамо Захтевом за достављање информације од јавног значаја о утрошку средстава од 1 200 000 динара које сте као Епархија шумадијска добили од Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у оквиру програма „Унапређење сарадње државе са црквама и верским заједницама“, Одлука Директора Управе број 401-01-63/2014-01/22 од 27.08.2014. а за санацију и адаптацију цркве у Шопићу, као и информацију о утрошку средстава од 1 000 000 динара које сте такође добили у оквиру пројекта „Подршка за градњу и обнову верских објеката“ за 2015. годину, Одлука директора управе број 401-01-5/2015-01/231 од 23. 03. 2015. године.

У вези овога морамо Вам рећи како нас евентуални одговор да је црква одвојена од државе неће задовољити, пошто се овде ради о наменским средствима државе Србије, која су опредељена за санацију Светог Храма у Шопићу, а не за рушење чему се без икакве урбанистичке документације и дозволе Завода за заштиту споменика културе приступило.

Чињеница да је СПЦ у смислу административне управе одвојена од државе, не изузима припаднике цркве од закона те исте државе, поготово од санкција које ти закони подразумевају, јер свако сем свог црквеног чина има и своје име, презиме, личност и дела која чини, а на основу догађаја и документације коју везано за рушење цркве у Шопићу поседујемо закључујемо да овде ништа није ни по Божијим ни по државним законима.

Но, није ли већ давно речено „Према делима ћете их познати“.

Како радили, тако нам Бог помогао.

п.с. У прилогу Вам шаљемо сву до сада прибављену документацију.
Сабор Светог Архангела Гаврила, 26. јул 2015. године.

С поштовањем,

СРПСКИ ЦЕНТАР ЕКОЛОГИЈЕ

****

КРИВИЧНА - ЦРКВА ШОПИЋ 1  КРИВИЧНА ШОПИЋ 2

КРИВИЧНА ШОПИЋ 3

***

О даљем току решавања питања око рушења цркве Светог Архангела Гаврила у Шопићу, старе 149 година, да би „изградили нову“, а без одобрења Завода за заштиту споменика културе и новцем који је наменски додељен од надлежног министарства за обнову обавестићемо читаоце по добијању документације и сведочења Српског центра екологије.

Извор: Фејсбукрепортер