ШТА САДРЖИ НОВИ ЗАКОН – Шест важних питања о вакцинацији

Нови Закон о заштити од заразних болести наметнуо је бројна питања о вакцинацији деце.


Закон о коме је почела расправа у Скупштини Србије предвиђа казне до 150.000 динара уколико не вакцинишете дете, као и немогућност уписа у школу.

injekcija vakcina

Крајња мера одбијања вакцинације може да буде и одузимање детета. Наиме, ако неко одбије вакцинацију свог детета, лекар обавештава Центар за социјални рад о томе, а социјални радници те родитеље стављају под неку врсту надзора.

Социјални радници потом контактирају педијатра и траже процену да ли је живот детета угрожен одбијањем родитеља да га вакцинишу. Ако се лекар изјасни потврдно, Центар се обраћа суду.

Суд може да изрекне меру одузимања детета. Оно се потом даје старатељу који га води на вакцинацију.

1. Ако неко плати 150.000 динара казне за одбијање вакцинације, да ли је и даље у обавези да вакцинише дете?

Да. То што је неко платио казну не значи да дете може да остане невакцинисано. Дете не може да иде у предшколско, нити да упише школу без вакцине. Ако плати казну, а и даље одбија вакцинацију, случај преузима социјална служба – каже др Зоран Панајотовић, помоћник министра здравља.

2. Може ли, ипак, дете да се упише у школу, што је законска обавеза, ако није вакцинисано?

Не може. Иако је законом обавезно да дете иде у предшколско и да похађа редовну школу, не може га нико уписати у колектив док не обави вакцинацију. Вакцинални статус детета мора да се доведе у све предвиђене нормалне оквире. Боравак у предшколској и школској средини не може бити безбедан, ако је и једно дете невакцинисано – каже др Панајотовић.

vakcinacija grafika

3. Која казна је још предвиђена за оне који неће да вакцинишу дете, а платили су 150.000 динара?

Деца морају ићи у школу, то је законска обавеза, а морају бити и вакцинисана. Педијатри су у обавези да обавесте санитарну инспекцију, а они обавештавају родитеље. Ако родитељ и даље одбија да вакцинише дете, зове се Центар за социјални рад и они могу донети решење о занемаривању развоја детета – каже др Панајотовић.

4. Да ли социјални радник има право да одузме дете од родитеља који не желе да га вакцинишу?

Центар за социјални рад поступа у складу са Породичним законом. Када добијемо пријаву од здравствене установе, предузимамо мере. Ако родитељ одбија сарадњу са нама, тражи се мишљење педијатра. Ако сматра да је детету живот угрожен, јер није примило вакцине, мишљење се шаље суду. Он доноси одлуку о лишавању родитељског права – каже Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад. Заштитник грађана Саша Јанковић каже да овакав случај још није забележен и да би то било претерано.

5. Да ли дете могу да одведу на вакцинацију и без сагласности родитеља?

Saša Janković zaštitnik građana

http://srbinaokup.info/?p=69450

6. Зашто је важно да дете буде вакцинисано?

Сваком детету, које није примило вакцине из календара обавезне вакцинације, апсолутно је живот угрожен. Такво дете не само што ризикује сопствено здравље већ је опасно за другу децу. Посебно ону која из медицинских разлога нису примила неке вакцине (због алергија или тешких болести, индикације за непримање вакцине одређује посебна лекарска комисија). Све вакцине су подједнако важне, јер су све болести против којих се деца вакцинишу потенцијално смртоносне. Па, ево, људи умиру и од грипа – објашњава Драган Илић, епидемиолог.

Извор: Блиц