Русија тражи дозволу за осматрачке летове над САД

ВАШИНГТОН – Русија планира да данас затражи дозволу да покрене летове осматрачких авиона опремљених најмодернијим дигиталним камерама, упркос упозорењу америчких обавештајних и војних званичника да ће таква надлетања омогућити званичној Москви да прикупља обавештајне податке о САД.

ruski migoviРусија и САД су потписнице међународног споразума „Отворено небо“, који допушта ненаоружане осматрачке летове изнад читаве територије све 34 земље потписнице, у циљу транспарентности о војној активности и праћењу поштовања споразума о ненаоружању и других споразума, пренела је агенција АП.

Виши амерички обавештајни и војни званичници, међутим, страхују да ће Русија искористити технолошки напредак да прекрши дух споразума.

Русија ће данас затражити од Комсије за консултације поводом споразума „Отворено небо“, са седиштем у Бечу, да јој се дозволе летови авиона опремљеног најмодернијим сензорима изнад САД, открио је један анонимни члан особља америчког Конгреса.

Тај захтев званичне Москве ће натерати администрацију председника САД Барака Обаме да одлучи да ли ће допустити Русији да користи софистицирану опрему на својим осматрачким авионима баш у време кад Москва, према наводима из извештаја Стејт департмента, не испуњава све своје обавезе из споразума „Отворено небо“.

Поред тога, у односима између Русије и САД су тензије тренутно веома високе услед руске активности у Украјини и Сирији.


Извор: ТАНЈУГ