МАКЕДОНИЈА: Вође терористичке групе побијене да не проговоре?

Мутна позадина: Полиција на улицама Куманова

Мутна позадина: Полиција на улицама Куманова

У кривичном суду у Скопљу 9. фебруара почиње суђење терористичкој групи која је 9. и 10. маја напала кумановско Дивље насеље, где је погинуло осам полицајаца, а 42 су тешко повређена. У полицијској акцији је погинуло и 10 припадника терористичке групе, а на оптуженичку клупу ће сести њих 30.

Највећи део њих су са Косова и Метохије (у макед. штампи названи „држављани“ тзв. Kosove), а за тероризам су оптужени и један држављанин Албаније и један држављанин Немачке. Оптужница их терети да су од јануара 2015. до напада у Куманову припремали терористичке нападе у Македонији.

На претходно одржаној јавној седници у суду сви оптужени су се изјаснили као невини, а њихови адвокати су оспоравали оптужницу тврдећи да је истрага неправилно вођена, па су зато затражили да случај буде предат Специјалном тужилаштву Катице Јаневе.

Јавно Тужилаштво је тада на јавној седници тврдило да је 18 од приведених људи носило униформе УЋК такозване „Ослободилачке војске Косова“. Презентирани су докази да су у периоду од 27. априла до 8. маја биле коришћене посебне истражне мере, а анализе су показале да се докази из кумановског Дивљег насеља подударају са биолошким траговима са претходно нападнуте карауле Гошинце.

На суђењу кумановској терористичкој групи, поред сведока и мештана Дивљег насеља, као заштићени сведоци ће се појавити и 48 полицајаца који су повређени у борбама 9. и 10. маја 2015.

Првооптужени је Сами Укшини, звани командант Соколи, а други на листи оптужених јеАнди Краснићи из Малишева. Њих двојица су били вође, док су организатори напада на Куманово, Мирсад Ндрецај, познат као командант Нато и Бег Ризај убијени у полицијској акцији.

Медији на албанском језику тврде да су двојица вођа терористичке групе Бег Ризај и Арбен Реџај били ликвидирани након хапшења, а скопски недељник „Фокус“ наводи да трочасовни аудио снимак крије истину о масакру у Куманову и политичким режисерима.

Недељник истиче да је македонским и „косовским политичким функционерима“ одговарало да су Ндрецај и Ризај мртви, јер им је за изазивање инцидента било обећано два милиона евра.

Захтев адвоката

Адвокати оптужених су најавили да ће тражити да се пред судом као сведоци појаве и припадници македонских обавештајни служби, за које се појавила информација да су пре нападе у Гошинцима и Куманову контактирали са вођама терористичке групе.

Извор: Фејсбукрепортер