О. Олег Буличев: Безумље је у наше време постало норма

joakimiana

СВЕШТЕНИК ОЛЕГ БУЛИЧЕВ

БЕЗУМЉЕ ЈЕ У НАШЕ ВРЕМЕ ПОСТАЛО НОРМА

…Деца су била благослов Божији у старо време, а тако је и данас. Није битно како се према томе односи сујетни свет. Јер заједница мушкарца и жене је Богом утврђена заједница. Такође „рађајте се и множите“ је Божија заповест и благослов. Отуда закључак: што је више деце у породици, тим више је Господ воли и брине о њој. Мада главно по питању деце није бројност него квалитет васпитања…

 

Свештеник Олег Буличев, старешина храма посвећеног Покрову Пресвете Богородице, у месту Бетлица (Калушка митрополија) говори поводом дана св. Јоакима и Ане:

– Богородитељи Јоаким и Ана – су идеалан пример за углед свим породичним људима. Своје дете су измолили и патили, уложили су сву своју побожност, снагу и срце у њено васпитање. По деци се може судити и о њиховим родитељима. Њихова ћерка је постала часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима. Зато су св. Јоаким и Ана потпуно испунили задатак сваког родитеља – васпитати су дете за Бога, за вечни живот.

Деца су била благослов Божији у старо време, а тако је и данас. Није битно како се према томе односи сујетни свет. Јер заједница мушкарца и жене је Богом утврђена заједница. Такође „рађајте се и множите“ је Божија заповест и благослов. Отуда закључак: што је више деце у породици, тим више је Господ воли и брине о њој. Мада главно по питању деце није бројност него квалитет васпитања. Могуће је имати много деце, али има доста примера у историји да се од њих направе безбожници, порочни људи. Јоаким и Ана су Богу угодили, измоливши и васпитавши јединицу кћерку, која је постала Заступница пред Богом за сав људски род.

Жена се спашава рађањем, упознајући децу са хришћанским особинама. По речима Апостола Павла „жена се спашава рађањем, ако пребива у вери и љубави и у светости с целомудријем“. Многи чак рађају доста деце, али да ли многи држе веру? Жена се спашава кроз рађање, ако децу учи да поштују закон Божији и упознаје их са хришћанским особинама. Таквих мајки је врло мало у наше време.

joakimiana

Разлог настанка такве појаве у наше време лежи у одступању од закона Божијег и заборављању Бога. Бог је утемељитељ породице. На челу породице, као мале цркве, треба да буде Христос. Ако у породици не знају за Њега, не руководе се Његовим заповестима, таква породица је мање вредна  и нема Божији благослов. Такву заједницу мушкарца и жене могуће је упоредити са кућом саграђеном на песку или са сувом граном. Како стварност показује, такве породице често не издрже ни прво мало искушење. У наше време видимо са каквом лакоћом људи ступају у везе и разилазе се.

Велики део човечанства је обманут демонима. Плотске жеље су уздигнуте на пиједестал.

Уколико људи не желе да знају за Бога, прилазе им демони, који са собом доносе лаж и сваку обману. Св.Игњатије (Брјанчанинов) је писао да ће у последње време човечанство бити заведено необичним материјалним развојем. Његово предвиђање наше поколење може да посматра својим очима. Велики део човечанства заведен је демонима. Плотске жеље су уздигнуте на пиједестал. На заједницу мушкарца и жене гледа се само као извор задовољства. Због тога су чак и деца постала препрека за такве квази породице. У многим земљама се јављају читави покрети и организације који пропагирају породични живот без деце.

То је разумљиво. Јер права породица је лек од егоизма. Кроз васпитање деце ми лако откривамо душевне ране. Данашња многодетна породица тражи свакодневни тежак, самопрегоран рад. Таква породица, утемељена у Христу, је страна савременом свету и одбацује се као ненормална.

Свет се смеје безумљу многодетних парова, а не увиђа да он болује од безумља. Још је пророк Давид у своје време изнео тврдњу : „Рече безумник у срцу своме нема Бога“. Ноју су се исто смејали као безумном, па су исти, покренути плотским житејским прагматизмом, разгневивши Бога, погинули у водама потопа. Сишавши у ад, они који су се смејали праведнику, схватили су ко је, у ствари, безуман. Безумље је и у наше време постало правило коме се полако прилагођавају. Јер однос већине савремених људи према абортусу, блуду и содомији, с једне стране, и према Богу и Цркви с друге – је садашње безумље, по ставовима наших предака, који су живели пре сто педесет година. Деградира се не само институција породице него и читав свет.

Свет, за кога се истинско правило, т.ј. живот у Христу, јавља као безумље, неће се дуго одржати. Мада он заговара простран, широк пут, без туге и препрека, пут доступних и лаких задовољстава, пут који води у пропаст, задатак људи који здраво мисле је да заштите и сачувају моралну, здраву породицу. Само савесни отац и мајка могу научити дете врлини да жртвује себе за ближње, да трпи невоље и одабере „узан пут који воду живот“.

Извор: Православна породица