У Дечане без благослова

Pismo Borisu Tadiću

Епископ Артемије упутио отворено писмо Председнику Тадићу. Данас је Председнику Тадићу уручено писмо Епископа Артемија које у наставку доносимо

12. јануар 2010. Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

+++

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ
Г-Н БОРИС ТАДИЋ
Б Е О Г Р А Д

ОТВОРЕНО ПИСМО

Поштовани г-не Председниче,

На сусрету у Руској Амбасади 28. јула 2009. године, упитали сте ме: “Када ћете ме поново критиковати”? Одговорио сам: “Првом приликом”, схватајући тај дијалог као духовиту шалу.

Нажалост, то није била шала него збиља. Та “прва прилика” се показала као стварност ових дана.

Г-не Председниче, немамо ништа против да свако, па и Ви, посећује наше манастире ради духовне потребе. Али је непримерено да Ви, као Председник Државе, то чините (ево већ по други пут) без информисања, најаве, питања Нас као Домаћина свих манастира у Епархији рашко-призренској. Учинили сте то за Ускрс (на Велики Петак) и сада за Божић.

То, опростите, није државнички мудро. Тиме уносите раздор у канонски поредак Цркве Православне, јер се обраћате Нашем Викару и са њим правите договор, а Нас као надлежног Епископа (Домаћина) заобилазите. На Ваш пример се угледао и Ваш гост г-н Бајден у мају месецу прошле године.

У таквом контексту и Ваша “порука мира”, потребе измирења, пружања руке, губи смисао и претвара се у фразеологију.

Да сте нам се обратили званично и изразили своју жељу да посетите Дечане, сигурно је да Вам то не бисмо ускратили. Тада бих Вас Ја, као домаћин, тамо и дочекао као што доликује. То је, ипак, Наша кућа, у коју улазите, а да домаћин и не зна. Још најављујете да ћете тако и убудуће чинити.

Верујемо да ћете убудуће, ипак, мудрије поступати.

Све најбоље жели Вам од Богомладенца Христа, Ваш доброжелатељ

Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
+АРТЕМИЈЕ

Извор: Новинар.де