ПРОШИРЕНА ИСТРАГА Исламисти са Косова пре напада на Дечане ПУЦАЛИ НА КУЋЕ СРБА

Истрага против исламиста ухапшених испред Дечана проширена је због сумње да су два сата пре тога пуцали на куће Срба у Клини.

Иако је косовска полиција одлучно негирала да су четворица младића исламисти и да су планирали напад на манастир Високе Дечане, тужилац у Пећи који их терети само за нелегално поседовање оружја навео је нешто друго.

Određen im je pritvor od 30 dana: Napadači na Dečane
Одређен им је притвор од 30 дана: Нападачи на Дечане

У захтеву за истрагу прецизирано је да је Арбен Имери (34) већ био на ратишту у Сирији, док је Аљбан Кељменди (24), о чему је „Блиц“ јуче писао, хапшен на аеродрому јер је планирао да отпутује у Сирију и по сопственом признању бори се за Ал Нусру.

Ухапшени су признали поседовање „калашњикова“ и пиштоља, али су навели да нису намеравали напад на манастир, већ да су у тренутку привођења у суботу у 21 сат кренули на камповање у планине. Тужилац је, међутим, навео да се мора испитати и да ли су они истог дана око 19 сати пуцали из аутоматског оружја на куће породица Пантић и Живковић у селу Берково код Клине, пре него што су ухапшени.

Napadači se brane da su pošli na kampovanje
Нападачи се бране да су пошли на камповање

– Реакције косовске полиције на осујећени терористички напад у Дечанима само показују цинизам и пристрасност локалних безбедносних структура у покрајини, које не доприносе успостављању поверења. Безбедност би морала подједнако да припада свима. Међутим, на КиМ се дуже од деценије потхрањује клима у којој су Срби оглашени за вечити узрок свих проблема у друштву – каже за за „Блиц“ Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Извор: Блиц