У ДЕЛЕГАЦИЈИ Приштине у Савету Европе убудуће би могли да буду и представници Срба са Косова и Метохије. У нацрту резолуције, настале на основу извештаја шпанског известиоца Агустина Кондеа, о којој ће СЕ расправљати у четвртак, предлаже се да се у приштински тим укључе и мањине.

Приштина од 2013. има право на два политичка представника из скупштине који могу да учествују у раду различитих комисија, с правом говора, али без права гласа, док на пленарним седницама ПССЕ немају право ни да говоре, ни да гласају.

Парламентарна скупштина СЕ јуче је започела редовно зимско заседање, а у кулоарима се поново отворила тема – тражи ли се пречица за улазак Приштине у ову институцију.

Приштинске власти одавно лобирају да се приближе Савету Европе, али им то, засад, не полази за руком. Ова организација, поред 47 чланова, има шест посматрача.

– Косово досад није тражило пријем у Савет Европе – потврдио је за „Новости“ Данијел Холтген, портпарол генералног секретара СЕ Торбјерна Јагланда.

Одлазећа председница ПССЕ Луксембуржанка Ан Брасер је поручила:

– Ситуација с Косовом је посебна, јер није члан СЕ, с обзиром на то да га нису признале све земље чланице. Али, добро је да се разговара о томе, јер Косово припада Европи.


Извор: Вечерње новости