О поткрадању српске културне баштине и Расрбљавање: Србица или хрватица?

srbica

Ево већ неко дуже време водим кампању да се наше србско национално писмо почне званично називати „Србица“ уместо ћирилица. Поводом тога сам написао и један текст на ту тему са пар једноставних и кратких образложења идеје, и тај су текст објавили неки сајтови, а преко Цвркутача и Књиге фаца се тај текст ширио даље. Али све беше кратког домета.

Пошто се не ради о тривијалној ствари него суштинској, незадовољан одјеком који је требала та идеја да произведе, ипак је у питању наш опстанак и борба за голи живот, написао сам пригодно писмо у форми молбе, приложио текст “ Србица уместо ћирилица „и разаслао поруку преко међумрежја званог интернет, на многе адресе министарстава образовања и Републике Србије и Републике Српске, као и неких удружења типа Просвјета – Просвета. Да их мало нагне на размрдавање можданих вијуга, па да и покрену какав пројекат на ту тему. Они то могу.

Нијесам добио никакав одговор, типа „захваљујемо на допису, размотрићемо Вашу идеју …“. А могу се похвалити да нијесам добио ни поруку типа „Ваша идеја је глупа као ноћ и одмах смо поруку преслиједили у канту за сметље, где се она најбоље осећа и тамо ће дати најбоље резултате“. Једино сам имао оспоравање од „Удружења Ћирилица Београд“, што је разумљиво, пошто би у случају промене имена са „ћирилица“ на „Србица“ морали мењати и име домена и име удружења, пререгистровати се и имати стотину административних проблема.

Тако да у коначном збиру, статистички гледано, идеја није уопште позитивно прихваћена у Срба. А можда и јесте, али сви Срби мудро ћуте и гледају хоће ли се неки ауторитет јавно на довољно значајном медију огласити са неком изјавом па да сви остали заузму тај његов став.

Елем, док се Срби не изјашњавају, осим пар довољно храбрих, а можда и лудих, један човек по занимању ректор Загребачког Универзитета имена Дамир Борас, је сасвим лепо проучио идеју „Србица уместо ћирилица„, исправно је схватио њену суштину и јавно прогласио „хрватицу“.

Ово је исјечак вијести коју је пренео часопис "Новости" неки дан, нијесам се сетио да видим од којег је то датума издање.

Ово је исјечак вијести коју је пренео часопис „Новости“ неки дан, нијесам се сетио да видим од којег је то датума издање.

И то србски медији преносе као нешто сасвим нормално и то без икаквог коментара који је потребан. Ово није обична вест која се треба само тако пренети. Јер ће се код Срба временом усталити осећај да смо писмо и писменост добили од Хрвата. Јер смо одавнина сви ми Срби били неписмени, примитивни, заостали и блесави, док нијесу дошли други и донели нам прибор за јело, научили нас слова, научили нас да певамо играмо кола и донели нам све остале традиционалне вредности што иначе имамо вековима сами од себе.

У стилу све хрвацких обичаја и тенеденција Борас је само преписао србску идеју и хрватизовао је као што иначе Хрвати све србско хрватизују, почев од Срба римо-католика, па до целокупне наше културе, обичаја и све баштине. Па ће тако ускоро Хрвати гуслати на гуслама са шаховницом о хрвацким јунацима Немањићима, а песма ће бити записана хрватицом.

Да сам назив „хрватица“ није добар, а „Србица“ јесте, говори и то да реч „хрватица“ означава и женску особу из реда хрвацке нације, па ће препедантни хрвати који раде на пројекту расрбљавања Срба кроз њихову хрватизацију, морати да смисле неки други назив или за слова или за припаднице женске популације у себе. Да не би долазило до забуне. Измишљачи речи поново имају пуне руке посла.

Разочаран генерално већином Срба што неће да пораде ништа корисно и конкретно на свом тј. Нашем заједничком опстанку, него стално раде на свом самоуништењу и самодокидању целокупног србског народа, што неће да крену да заступају нити једну идеју која би допринела опстанку целог народа, а не само појединаца, него само као сателити следе туђе националне прогаме и идеје, и при томе се праве паметнији од нас који имамо неку визију, Ја лично сам престао уопште да користим у свом говору појам „ћирилица“, него само појам „азбуСно слова“ или „Србица“, зависно од опасности окружења. А на овом сајту можете видети уосталом како то треба да изгледа у пракси. Погледајте на врху странице ознаке застава и називе писама испод. Е тако сви сајтови требају да изгледају.

Срби у супротном имају два своја писма која су осмислила 2 мудре главе србске: Сава Мркаљ и Вук Караџић, а то су „Србица“ и „србска латиница“, па сада свиђало се то некоме или не.

Извор: Фејсбукрепортер