У спомен на жртве „Новосадске рације“ 1942.године

УТВРЂЕНА ИМЕНА 2 323 ЖРТВЕ ПОКОЉА У „НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ“

Spomenik žrtvama Novosadske racije

Споменик жртвама „Новосадске рације“

Меморијално друштво „Рација 1942“, које се бави истраживањем ратних злочина из Другог свјетског рата почињених на подручју јужне Бачке, објавило је најновији списак на ком су имена 2 323 недужна цивила које су ликвидирали мађарски фашисти током злогласне војне акције „Новосадска рација“, изведене јануара 1942. године.

У саопштењу које је потписао Александар Вељић, један од најистакнутијих чланова тог друштва и изузетног познаваоца стравичног злочина из Другог свјетског рата, наведено је да се ажурирани списак жртава „Рације“ ослања на податке добијене из Мађарске.

„На основу опсежних и темељних истраживања мађарског пописа жртава Новосадске рације сачинили смо ажурирани списак на ком се налазе 2 323 недужне жртве, махом Срби, Јевреји и Роми, али и припадници других нација, који су се супротставили невиђеном покољу. Нажалост, списак није коначан и Друштво ће наставити истраживања док се не утврди барем приближан број сурово ликвидираних људи у злогласној Рацији“, наведено је у саопштењу.

Наводи се и примјер да је један мађарски војник бездушно ликвидиран и бачен под лед Дунава у Новом Саду, заједно с другим жртвама, јер је бацио пушку и одбио наређење да убија недужне људе.

Позивајући се на податке Ендреа Бајчи-Жилинског, посланика мађарског парламента из времена кад је у Новом Саду изведена Рација, иначе великог борца за истину о том злочину, Вељић наводи да је тада побијено двије и по хиљаде невиних људи.
„У послијератној Југославији, али и данас из нејасних разлога стално се барата податком да је у Новосадској рацији страдало 1 246 Новосађана. То је двструко мање од тврдњи Жилинског, који се позива управо на мађарске изворе у Новом Саду у време извођења Рације“, наводи Вељић.

Он констатује да су мађарски нацисти послије ликвидирали Ендре Бајчи-Жилинског, због његове упорне борбе за истину о невиђеном злочину мађарских окупационих снага у Новом Саду над невиним људима.

Novosadska-racija-1942

У незапамћеном бестијалном тродневном убијању, мађарски војници су недужне људе, старце, жене и дјецу скидали до гола на температури од минус 30 степени Целзијуса, пушкама и пиштољима пуцали им у потиљак, а потом бацали под лед Дунава.

Један од главнокомандујућих „Новосадском рацијом“, мађарски жандармеријски капетан Шандор Кепиро (97), умро је недавно у свом дому у Будимпеши, као слободан грађанин.

Надлежни будимпештански суд својом пресудом ослободио га је сваке одговорности за стравичне злочине у „Новосадској рацији“.
Према одлуци највиших војних и цивилних органа фашистичке Мађарске, због наводног увлачења партизана из Шајкашке у Нови Сад, кога су окупационе власти означиле као центар „комунистичког покрета“, израђен је план да се спроведе „рација“ у периоду од 21. до 23. јануара 1942. године.