АМАН ЗАМАН! – Амбасадор Србије у Турској: Услов за ЕУ је признање Косова

У интервјуу за један од најчитанијих турских листова “Заман” на енглеском Вучетић је рекао да “Европска унија жели да Србија призна Косово као део процеса приступања у њено чланство”. Занимљиво је да је Вучетић критиковао Бриселски споразум, као и да је он само поновио став председника Србије Томислава Николића, који је рекао да ће нас “Брисел суочити са признавањем Косова и да на то морамо да будемо спремни”.

Danilo Vučetić ambasador Srbije u Turskoj

Данило Вучетић, Амбасадор Србије у Турској

Такав став, међутим, до сада нисмо чули ни од министра спољних послова Ивице Дачића, иначе потписника Бриселског споразума, нити од премијера Александра Вучића, који је данас на челу тима за преговоре са Приштином.

Вучетић је, између осталог, рекао да захтев ЕУ да Србија с Косовом потпише правно обавезујући споразум може да се тумачи само “као покушај ЕУ да натера Србију да призна Косово”. Он је казао и да Бриселски споразум предвиђа да “Србија призна Косово после затварања свих преговарачких поглавља”.

– Позиција српске владе је јасна, никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова – рекао је он, а потом је турском новинару поверио и да “званичници ЕУ у приватним разговорима са партнерима из Србије говоре да наша земља не може постати члан ЕУ са отвореним проблемом, мислећи притом на Косово”.

Данило Вучетић је као пензионер отишао у Анкару. Важи за блиског пријатеља некадашњег министра спољних послова, а данас саветника председника Ивана Мркића, у чије време је и послат у Турску. Интервју који је дао морао је да ауторизује саветник за штампу у амбасади, па се поставља питање како је могуће да је и поред тога ова изјава прошла. Осим ако није било с намером.

Шеф дипломатије Ивица Дачић нам је прво рекао да ће проверити о чему се радити, да би нам касније поручио да ће Вучетић “демантовати оно што је изјавио”.

Николић: Брисел ће нас суочити

“Брисел ће нас суочити са признавањем Косова, и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус и време је да о томе разговарам са премијером Вучићем”, изјавио је пре годину дана председник Србије Томислав Николић.


Извор: Блиц