Ивановић осуђен на девет година затвора

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Лидер Грађанске иницијативе Оливер Ивановић проглашен је кривим за ратни злочин и осуђен на девет година затвора.

oliver-ivanovicИзрицање пресуде лидеру Грађанске иницијативе Оливеру Ивановићу и још четворици Срба почело је са кашњењем у Основном суду у Косовској Митровици због техничких проблема са озвучењем.

У Косовској Митровици данас је било видљиво појачано присуство Косовске полиције. Обе капије које воде према згради суда биле су затворене и контролисали су их припадници Косовске полиције.

Припадници полиције били су распоређени у већем броју у кругу суда, контролисали су и прилазне улице суду а саобраћај је био затворен у пар улица које воде према згради суда у Косовској Митровици.

Догађај је изазвао велико интересовање медија.

У судници су поред родбине и пријатеља петорице Срба били присутни и официр за везу за Приштином Владе Србије Дејан Павићевић и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Ивановићева породица очекивала ослобађајућу пресуду

Његова супруга Милена Ивановић Поповић изјавила је у среду за Тањуг да породица и после свега верује у правду и очекује ослобађајућу пресуду.

„Свака друга пресуда значила би скандал за Еулекс и почетак краја њихове мисије која би доношењем евентуално неке друге политичке одлуке показала да није у стању да обави свој основни задатак а то је да свима нама обезбеди правну и сваку другу сигурност“, рекла је Ивановић Поповић.

Адвокат Небојша Влајић изјавио је раније Тањугу да очекује ослобађајућу пресуду, која је једино могућа у ситуацији када тужилац, како је оценио, није понудио ни један доказ за наводе оптужнице.

Ивановић и Делибашић се налазе у кућном притвору док остала тројица Срба суђење дочекују бранећи се са слободе.

Укупно је 81 сведок саслушан у судском процесу који је трајао више од годину дана.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша.


Извор: ТАНЈУГ