Говор мржње хрватског водитеља Марка Јурича (видео)

ЗАГРЕБ – Марко Јурич, водитељ емисије Марков трг на хрватској З1 ТВ, шокирао је део гледалаца говором мржње, када је при одјави упозорио грађане на опрез, посебно жене са децом, када пролазе поред православне цркве на Цветном тргу где, како је рекао, столује четнички викар.

Због последњих Јуричевих изјава и ширења мржње главни уредник ТВ Студента, познати филмаш и новинар Игор Мирковић је на свом Фејсбук профилу објавио да је против водитеља поднео пријаву због ширења мржње, пренео је портал Индеx.хр.

„Управо сам поднео пријаву Агенцији за електронске медије због емисије Марков трг телевизије З1, због ширења говора мржње у одјави (уредник позива гледатеље да буду опрезни када пролазе Цвјетним тргом, јер је тамо православна црква у којој су четници који им могу наудити)“, навео је Мирковић и додао:

„Никада нисам молио да се било који мој пост дели, али овога пута вас молим да то учините. Свако од вас, ко осећа потребу, може поднети сличну прјаву. Узеће вам пет минута времена, а осећаћете се боље“.

Иначе, Јурич је у секретаријату новооснованих Хрватских новинара и публициста, који су представљени као снажан пандан Хрватском новинарском друштву.

А од јављујући спорну емисију, Јурић је рекао:

„Порука драгим Загрепчанима, свима онима који се шећу Цвјетним тргом будите опрезни пошто је у близини Црква у којој столује, да парафразирам једног српског министра, четнички викар. Дакле драги моји Загрепчани кад се шетате Цвјетним тргом, поготово мајке с децом, припазите да не би неки од тих четничких викара истрчао из Цркве и мало, у маниру својих најбољих клања извео свој крвави пир на нашем најлепшем загребачком тргу“.

Јурич још и предложио да би можда било добро да се то место обележи таблама на којим би писало: „Пази оштар четник у близини“.

На самом крају видео записа можете чути и ову ужасавајућу изјаву (57:40):


Извор: ТАНЈУГ