„У Србији од вртића говоре да су Црногорци Срби“

Подгорица — Обележавање 100. годишњице Мојковачке битке у београдском Центру „Сава“ изазвало је бурну реакцију неколико црногорских званичника.

Crnogorska zastava kokoškaКако каже црногорски историчар Маријан Миљић, то је наставак великосрпске националистичке политике према Црној Гори и Црногорцима.

Миљић се на програму Телевизије Црне Горе успротивио оцени председника Србије Томислава Николића да је Мојковачка битка „епопеја српског народа из Црне Горе“.

„Апсурдно је да се ми данас питамо чије су наше кости на Мојковцу. То су црногорске кости и треба их поштовати“, рекао је Миљић.

Он је рекао да се у Србији и даље „по истој матрици, од вртића до универзитета“ упорно доказује да су Црногорци Срби, а да је Црна Гора српска држава.

Председник Матице црногорске Драган Радуловић, такође је оценио београдско обележавање јубилеја Мојковачке битке као наставак већ познате политике и односа према Црној Гори.

Радуловић је подсетио на речи Томислава Николића да је Црна Гора „играчка у рукама других“.

Академију у Центру „Сава“ поводом 100. годишњице Мојковачке битке публицист Боро Кривокапић оценио је сличном „фашистичком скупу“ који је уочи референдума о независности Црне Горе на истом месту организовао Војислав Коштуница.

Према речима Кривокапића, академијом у Београду, „на свесрпском стубу срама разапета је независна Црна Гора и прикована као чланица НАТО-а“.

Миљић, Радуловић и Кривокапић су рекли да би на обележавање 100. годишњице Мојковачке битке у Београду требало да реагује и државни врх Црне Горе.


Извор: Б92 – Бета