Дачић презаузет, Вулин алтернатива

Dacici Vulin izdajniciКосовска Митровица, Приштина, Београд – Иако је последњом Резолуцијом о Косову и Метохији Скупштине Србије предвиђено да Влада „редовно извештава „ парламент о току бриселског дијалога с Приштином, још се не зна да ли ће се премијер Ивица Дачић пре наставка преговора 4. марта обавестити народне посланике о садржају четвртог и петог круга разговора.

За разлику од свог приштинског колеге Хашима Тачија, који у преговоре од старта ушао са скупштинском платформом и редовно полаже рачуне у косовском парламенту Дачић је, како објашњавају у владајућој коалицији, „презаузет“ да би се обратио парламенту упркос различитим тумачењима његових разговора с Тачијем о северу КиМ. У ДСС и ДС сумњају да се ради о „намерном прикривању истине од јавности и цензури медија“.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, јуче није могао да прецизира када ће о бриселским преговорима расправљати у овом Одбору.

Председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун очекује да се данас „преломи да ли ће о детаљима преговора посланике обестити сам Дачић или шеф владине канцеларије за КиМ Александар Вулин, који треба да поднесе и годишњи извештај о раду Канцеларије.

– Све зависи од Дачићевих активности, јер покушавам да ускладим да премијер присуствује целој седници Одбора. Скупштинском резолуцијом није прецизирана форма подношења извештаја са преговора – пред Одбором за КиМ или писаним извештајима председнику парламента – каже Дрецун за Данас.

Од председник Скупштине Небојше Стафановића јуче нисмо успели да сазнамо да ли му је Дачић слао извештаје о дијалогу с Приштином. Звонко Стевић, посланик СПС и члан Одбора за КиМ, сматра да је „премијер јавност и посланике детаљно и јасно упознао са током преговора у Бриселу и да без нових конкретних договора нема потребе да се расправља пред Одбором за КиМ“. Стевић не искључује да би овај Одбор могао да се састане и до наредне рунде преговора, али каже да би после 4. марта требало да се одржи седница овог скупштинског тела.

Марко Јакшић, посланик ДСС и члан Одбора за КиМ, каже за Данас да „очекује хитно сазивање одборске седнице“, иако два гласа представника ове странке нису довољна да се захтева њено одржавање. Према Јакшићевим речима, остале странке нису за то заинтересоване, а још мање је извесно сазивање пленарне скупштинске расправе о КиМ , јер потребних 84 посланичких потписа, који би обавезивали председника скупштине, у овом тренутку су недостижна“.

– Седници одбора за КиМ, који се од сазивања ове Скупштине састао само два-три пута, највероватније неће бити ни после 4. марта, јер власт жели да посао одради у тишини и медијском мраку. ДСС је тражила и да се Одбор изјасни о владином уредбама за спровођење бриселских споразума, али ни то није стављено на дневни ред. Скупштини одбор за КиМ постао је саучесник у предаји Косова. У овом тренутку Устав Србије је највећа заштита против бриселских споразума – наглашава Јакшић.

Горан Богдановић, посланик ДСС, такође члан Одбора за КиМ и бивши министар овог ресора, сматра да пленарна скупштинска расправа о Косову, не мора да се посебно тражи, јер је то „обавеза власти која произилази из Резолуције“. Богдановић каже да би ДС „иако је раније, другим поводима, одбијала сарадњу са ДСС, сада подржала захтев за одржавање седнице Одбора за КиМ, јер и сама то тражи“.

– Нико не уважава парламент и посланике. Сама чињеница да је ово први пут да је Одбор за КиМ преузела власт говори какве су њене намере према Косову. Чим се шаљу овако спиноване информације и влада оваква цензура медија, јасно је да се нешто страшно дешава. Никоме не треба овај мрак, посебно не Србима на КиМ, које ова конфузија додатно узнемирава – каже за Данас Горан Богдановић.

Шта је спорно

Према незваничним сазнањима Данаса, Дачић и Тачи би 4. марта требало би да превазиђу спорове у вези са статусом будућих официра за везу. Како наводе извори нашег листа, Немачка се као и Приштина залаже да они добију дипломатски статус ради даљег спровођења немачког предлога решења. Неслагања постоје и око назива да ли ће Срби на северу добити заједницу или асоцијацију општина. У дипломатским круговима спекулише се да је реч само о четири српске општине на северу, у којима ће се избори одржати по косовским законима, само се још преговара ко ће штампати изборни материјал. Приштински медији објавили су јуче да ће припадници МУП Србије који „илегално“ делују на северу КИМ, а грађани су Косова постали део КПС.

Јелена Тасић / ДАНАС