Оптужница против Човића због новца за Косово

Тужилаштво за организовани криминал доставило је Специјалном суду исправљену оптужницу против Небојше Човића и још шест особа, саопштено је из тог суда.Foto: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прецизира се да је оптужница првобитно била примљена 23. децембра 2015. године, али да је испитујући оптужницу кривично ванпретресно веће Посебног одељења тог суда утврдило је да она није прописно састављена.

Због тога је решењем 28. децембра 2015. године вратило тужилаштву оптужницу са налогом да у року од три дана од дана пријема решења исправи уочене недостатке.

Потом је кривично ванпретресно веће 30. децембра усвојило захтев тужилаштва за продужење рока за додатних 15 дана од дана правноснажности решења, додаје се у саопштењу.

Исправљена оптужница примљена је у Посебно одељење Вишег суда у Београду у петак 15. јануара 2016. године, наводи се у саопштењу.

Портпарол суда Тања Кољеншић рекла је Тањугу да ће оптужница у наредном периоду бити испитана.

Против Човића и осталих Тужилаштво за организовани криминал спровело је истрагу због сумње да су од периода од јануара 2003. године до средине септембра 2005. године извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја, злоупотреба одговорног лица и примање мита, а у вези посла откупа и изградње некретнина.

Тужилаштво за организовани криминал је у августу 2014. године покренуло истрагу против Човића, бивше секретарке Координационог центра Анђелке Раденковић, бившег начелника Косовскомитровачког округа Драгана Калабе и власника приватних фирми Комграп градња, Даки и Мастерс.

Они су осумњичени за прибављање противправне имовинске користи у износу од око 10 милиона евра.

Тужилаштво сумња да су у послу откупа некретнина у Северној Косовској Митровици, Човић, Раденковић и Калаба, у претходном договору са власницима приватних фирми омогућили да се на основу фиктивне документације изврше незаконита плаћања.

Како се наводи у наредби за спровођење истраге, Координациони центар је уплатио је предузећу Даки скоро 426 милиона динара, од чега је извршен откуп само 18 некретнина, за шта је потрошено скоро 181 милион динара, а за остатак од око 245 милиона динара не постоји валидна документација.

Спорна је и изградња стамбених ламела уместо којих је и даље само ливада, па да тужилаштво сумња да су Координациони центар и Грађевинска дирекција уплатили 180 милиона динара за изградњу од чега је утрошено само скоро 18 милиона.

Извор: Б92