Седам држава ЕУ ставило ван снаге Шенген

БЕЧ – Аустрија је одлучила да до фебруара настави са граничним контролама, које је поново успоставила од септембра прошле године, пре свега према Словенији, о чему је обавестила Европску комисију, која је саопштила да је седам држава Уније ставило ван снаге Шенгенски споразум.

raspad euАустријски канцелар Вернер Фајман најавио је у интервјуу бечком дневнику „Естерајх“ да ће бити пооштрене контроле на границама, како би се спречио улазак миграната који не могу да добију азил у тој земљи.

Аустрија је ЕК обавестила да наставља контроле на својим међама, пре свега ка Словенији, где и даље траје избеглички талас, до фебруара.

Из Европске комисије је речено да је тренутно седам држава ЕУ ставило ван снаге Шенгенски споразум и спроводи привремене граничне контроле на унутрашњим међама Шенгена.

Поред Аустрије то су Шведска, Данска, Норвешка, Француска, Немачка и Малта.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц истакао је данас у Бриселу да, пошто не постоји заједничко европско решење за избегличку кризу, постоји потреба за националним мерама.

Он је најавио да ће Аустрија, на састанку владе и председника девет покрајина 20. јануара, договорити даље конкретне мере.

Аустрија тиме покушава да избегне ситуацију да буде суочена са великим бројем избеглица које Немачка враћа, након одлуке да не пропушта мигранте који су кренули у скандинавске земље, јер их ове враћају.

Сваког дана више стотина избеглица враћено је из Немачке у Аустрију, а иначе је прошле године у Аустрији 90.000 лица поднело захтев за добијање азила.


Извор: ТАНЈУГ