У СПЦ ПОТВРЂЕНО Амфилохије и Иринеј на тајном састанку код папе

У СПЦ потврђено да су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки др Иринеј (Буловић) и амбасадор при УНЕСЦО др Дарко Танасковић, бивши амбасадор Србије при Светој Столици јуче били на тајном састанку код папе фрање у Ватикану.

Mitropolit  crnogorsko-primorski  Amfilohije

Како пише „Јутарњи лист“ овај састанак организован је након писмене молбе патријарха српског Иринеја упућене папи Фрањи у јулу прошле године.

У том писму је патријарх наводно замолио папу да ови представници буду „трајно изасланство Српске православне цркве за непосредан дијалог са Светом Столицом.“

Разговор је, пише загребачки дневник, прошао у потпуној тајности, јер је третиран као приватна аудијенција „Изасланства Патријаршије СПЦ”.

Могуће је претпоставити да су главне теме биле евентуална канонизација Алојзија Степинца и евентуална папина посета Србији.

Извор из СПЦ, међутим, тврди да су теме биле Степинац и Косово, а не евентуалан долазак папе у Србију.

Лист подсећа да је председник Србије Томислав Николић двапут позвао папу да посети Србију.

Српски патријарх Иринеј је уочи Божића по јулијанском календару обзнанио да не би имао ништа против папине посете Београду.

То је протумачено као Иринејева сагласност да папа дође као државник, уз могућност њиховог међусобног куртоазног сусрета, али и као противљење СПЦ да Фрања дође у својству бискупа римскога “због великог терета прошлости”.

Извор: Ало