Вашингтон и Берлин: Велика Албанија није само мит

vestervele i siptarcina berisaСкопље / Београд – Америчко – немачка мисија са заједничком поруком да Албанија мора да престане са „узнемирујућом реториком национализма“, коју су у Тирани и временски циљано извели заменик помоћника државног секретара САД Филип Рикер и шеф дипломатије Немачке Гвидо Вестервеле, пре свега је у служби заштите стратешких интереса и циљева великих сила, а не зарад бриге о стабилности балканских држава и њихових граница у окружењу, попут Србије или Македоније – оцењује, за „Новости“, др Биљана Ванковска са Института за безбедносне, одбрамбене и мировне студије Филозофског факултета у Скопљу.

То превентивно дисциплиновање миљеника, „размаженог детета, које показује дрскост“, за даље пројекције прекомпоновања државног мозаика на Балкану – свеалбанским уједињењем, како прецизира професорка, треба посматрати превасходно из позиције да Вашингтон и Берлин не желе да им, због разузданости Тиране, властити планови у овом делу Европе измакну контроли.

Професорка Ванковска каже да САД, поучене искуством са Осамом бин Ладеном, властитим „дететом“, које се отело контроли и претворило у нежељену супротност, не дозвољавају лоша изненађења на Балкану.

„У читавој еуфорији око обележавања 100-годишњице државе Албаније, са примерима из Скопља, Тиране и Приштине, јасно су осликане позиције свих албанских политичара. Под плаштом европског пута, отворено се откривају тежње свеалбанског уједињења и то више нико не крије“, каже Ванковска.

Границе у Европи губе значај, али оне не могу бити уклоњене, истакао је Вестервеле у упозорењу Тирани, подсећа она, али опомиње да се „на терену“, под плаштом европских стратешких интеграција, са албанског аспекта, „осећа повољна клима и простор“ да се могу остварити прокламовани циљеви уједињења свих Албанаца и „њихових територија“. А, у стратешким оценама великих сила, како је приметила, видљиве су све могуће опасности од једне такве пројекције, која више не би била мала и лако контролисана.

„Треба обраћати пажњу на оно што долази из Вашингтона. Самим тим што је реаговала, Америка жели да упозори да оно што је предизборна реторика у Албанији никако не сме да прерасте у нешто више“, каже нам и Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику.

Гласови о промени граница на Балкану са албанске стране најпре су били незванични, указује Јоксимовићева, али када су то постале експлицитне поруке Хашима Тачија и албанског премијера Берише, уследила је интервенција, јер иако је фокус САД измештен са Балкана, оне сматрају да постигнути мир не треба да се „изазива“. Осим тога, свако отварање теме нових граница иазазива – ланчане реакције.

Пројекат Велике Албаније, како нам наводи Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, највећи је безбедносни ризик овог дела Европе, па судећи према потезима САД, њихова жеља би била стабилизација Балкана. Шири контекст, у коме се може трагати за мотивима низа америчких сугестија, јесте и тај што Велика Албанија не одговара Турској – америчком партнеру, коме је терен Балкана дат на „управљање“.

„Дипломатске офанзиве често крећу а да се њихов прави узрок не види. Овакав иступ, међутим, није неочекиван јер је Велика Албанија идеја на којој или палите или гасите ватру на Балкану, а све зависи од тога шта желите „, закључује Драгишић.

Спремају се за уједињење

Када је Македонија у питању, странке Албанаца темељно се припремају за предстојеће локалне изборе и освајање „својих“ подручја. Очито је настојање да албански кандидати освоје и Гостивар, Дебар, Кичево, Стругу. Тиме се потврђује осигуравање позиција на подручјима са претежно већинским албанским становништвом и спремност за евентуална уједињења. Наравно, све то треба да буде „украшено“ плаштом заједничког стремљења на пројекту за улазак у ЕУ – закључује Ванковска.

Поруке из тиране

Премијер Саљи Бериша: Сваки Албанац има важну улогу у напорима да се уклоне границе створене током 100 година раздвојености Албанаца. Од Призренске лиге, једини циљ Албанаца је био уједињење албанске нације

Црвено-црна алијанса: Захтев за одржавање референдума о уједињењу Косова и Албаније

Едмонд Панарити, шеф дипломатије: Албанија никада није имала, нема, нити ће имати претензије према суседима.

Новости