Расформирана Цивилна заштита на окупираним територијама

Окупиране територије – Шиптарска влада саопштила је данас да је у складу са споразумом Београда и Приштине од 26. марта, расформирана Цивилна заштита.

„Бивши припадници ове структуре, њих 483 су интегрисани у институције Косова, сходно Закону о цивилној служби. Данас је радне уговоре потписало 378 припадника Цивилне зажтите, док је раније у октобру прошле године уговоре потписало 105 припадника ове формације“, наводи се у саопштењу шиптарске владе.

И Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије саопштила је да је 378 припадника Цивилне заштите потписало радне уговоре о ангажовању у привременим институцијама самоуправе у Приштини на северу Косова и Метохије.

„С обзиром на негативно искуство са Приштином у вези са интеграцијом припадника МУП-а, услед чега је њих 149 још увек неинтегрисано, Београд је инсистирао на истовременој интеграцији свих преосталих 378 припадника Цивилне заштите“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како је саопштено из шиптарске владе, Едита Тахири изјавила је да гашење такозване Цивилне заштите „представља значајан корак у ширењу државног суверенитета и на северном делу земље и резултат је дијалога о нормализацији односа Косова и Србије који се води у Бриселу“.

Тахири је, како се наводи у саопштењу, казала да је Приштина испунила овај и друге споразуме које је потписала са Београдом у Бриселу.

Канцеларија за Косово и Метохију поздравила је данас завршетак процеса интеграције припадника Цивилне заштите, наводећи да ће они и на новим радним местима наставити да буду у функцији заштите интереса српске заједнице у Покрајини.

„Прихватање ових услова од стране Приштине и проналажење трајног решења за упошљавање припадника Цивилне заштите на северу Косова и Метохије, иако закаснело, јесте мали али важан корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине и потврда да се уз постојање добре воље могу пронаћи решења за несугласице и чинити помаци у правцу изградње поверења“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Уговори су потписани у згради општине у Северној Митровици у координацији представника шиптарских власти, Еулекса и координатора Цивилне заштите Миљенка Милентијевића.

Извор: Фонд стратешке културе