Оптужница против капетана Драгана на климавим ногама?

Одбрана Драгана Васиљковића поднеће до краја ове недеље жалбу Жупанијском суду у Сплиту на продужетак притвора, а Капетан Драган је уверен да ће у евентуалном судском поступку доказати своју невиност.

Hapšenje kapetana Dragana u Australiji

Све под знаком питања: Хапшење Драгана Васиљковића

– Васиљковић је уверен да оптужница нема утемељења у истини, али је био свестан да ће бити подигнута као што је био уверен да ће му суд продужити притвор зато што су докази Тужилаштва и били основ за екстрадицију Хрватској. О наводима из оптужнице ћу се изјаснити тек када је детаљно проучим, а тренутно пишем жалбу на нових два месеца притвора колико је мом клијенту одређено – каже за „Вести“ Васиљковићев бранилац по службеној дужности, Слађана Чанковић, адвокат из Загреба.

Чанковићева наводи да ће у жалби поентирати на кључној чињеници да је Васиљковић, фактички, у притвору од 2006. године, односно од тренутка када је по хрватској Интерполовој потерници ухапшен у Аустралији.

– Хипотетички, све и да буде осуђен за дела која му се стављају на терет, та казна премашује време које је већ провео у затвору – каже Чанковићева и додаје да се Капетан Драган здравствено осећа добро и да нема никаквих примедаба на третман у затвору.

– Васиљковић је потпуно спреман за почетак суђења, уверен да ће доказати да није крив за кривична дела која су му стављена на терет – објашњава Чанковићева.

Директор Веритаса Саво Штрбац истиче да су против Капетана Драгана све три тачке оптужнице на климавим ногама.

– Мало је доказа за догађаје приликом акције у Глини, али и у затвору у Книнској тврђави из 1991. Ипак, најозбиљнија и уједно и најшупља тачка оптужнице је да је Капетан Драган 24. или 25. фебруара 1993. у Брушкој код Бенковца наредио мучење, а затим и убиство двојице хрватских заробљених војника.


Аустралија финансира одбрану

Васиљковићев адвокат, Слађана Чанковић каже да је њеног клијента редовно обилазе и конзули Србије и Аустралије, а да Влада Аустралије финансира његову одбрану.


– Не знам на који начин ће се све одвијати у случају почетка судског поступка, али у овом тренутку влада Аустралије учествује у финансирању одбране Драгана Васиљковића – каже Чанковићева.

У тој оптужници кључни доказ је сведок, Србин, који је наводно у том кампу радио као кувар. Међутим, у исказу тог сведока је све под знаком питања: од чињенице да је у кампу видео углавном добровољце из Србије, а сви који смо из Бенковца и околине знамо да их је у кампу Алфа било тек неколико, до тога да је присуствовао и мучењу хрватских заробљеника и касније њиховом убиству, мада се тог „кувара“ апсолутно нико не сећа – истиче Штрбац.


Нелогичности

Саво Штрбац каже да је током целог рата учествовао у састанцима и преговорима у вези са разменама живих и мртвих између РСК и Хрватске, али да ниједном није чуо „верзију“ коју је 1998. описао „сведок-покајник“.

– Чињеница је да Хрватска и даље тражи двојицу војника који су нестали у фебруару 1993. године на подручју Бенковца. Овај податак се очигледно некоме добро уклопио у причу сведока, па је, иако је сва пуна нелогичности, претворена у оптужбу која ипак не пије воду – тврди Штрбац.


Извор: Вести онлајн