Помози Боже да се Срби обоже, сложе и умноже!

 
“ Србску државу, брац́о, основали су свеци
У свима трагичним временима наше историје ми смо имали једног џиновског човека који је успешно свршавао најтеже задатке. Тај џиновски човек јесте наш народ. Ако он данас није такав, значи, или да није критично време, или да смо се о Божју огрешили. Сви пак видимо да је време критично, значи да стоји оно друго – да смо се о Божју огрешили.
Зато хитно се Богу поклонимо,
пред Њиме се покајмо и к Њему завапимо; најпре као Богу милости, па онда као Богу правде. Оци наши, који бише праведнији од нас, певаху химну „Боже правде“, која је и наша данашња химна. Но ми, који се много огрешисмо у миру и слободи, морамо се најпре обратити Богу милости да нам грехе опрости.
Тек онда ц́емо смелије и радосније певати: „Боже правде!“ Јер кога он милошц́у својом право помилује, онога после правдом својом штити и брани.
“ Нека се свако врати Богу и себи;
нека нико не буде ван Бога и ван себе; да га неби поклопили језива тама туђинска са лепим именом и шареном одец́ом. Нека се свако ко је србски родољуб, труди да задобије Царство Небеско, којим се једино може одржати Царство земаљско на дуже време. “
„Не може се историја србског народа писати само мастилом, него и крвљу и сузама.“ Помози Боже да се Срби обоже, сложе и умноже!

Свети Владика Николај