Капетан Драган: Победићу Хрватску на суду

Капетан Драган Васиљковић, који се налази у сплитском затвору због оптужби за ратне злочине у Хрватској, рекао је да ништа што му се ставља на терет није урадио и да ће победити Хрватску на суду.

kapetan dragan

Он је истакао да је спреман за „мегдан без оружја“, али да се до последњег тренутка надао да ће се бранити са слободе.

„Добро сам и спреман сам за одбрану“, рекао је Васиљковић за „Вечерње новости“, након подизања оптужнице.

Он истиче да је са 10 година иза решетака, колико је провео чекајући оптужницу, укључујући затворске дане у Аустралији, рекордер са притворским стажом.

Капетан Драган је навео да је оптужница дошла „у пет до 12“, пошто је Жупанијско тужилаштво у петак, 8. јануара, дан пре истека рока, објавило да је оптужница подигнута.

Крајњи рок је била субота, 9. јануар, која је уједно и нерадни дан, а да се закаснило Васиљковић је могао да се брани са слободе.

Истог дана кад му је уручена оптужница, суд је одбио да се, у замену за гаранцију од 700.000 евра, он пусти на слободу.

Његов адвокат у Хрватској Слађана Чанковић је рекла да су Васиљковићу повређена основна људска права јер не постоји више ниједан разлог да буде у притвору, што показује судска пракса у Хрватској.

„Добро ћемо се припремити, ако до суђења дође“, рекла је она, напомињући да се за сада не зна да ли ће њеном клијенту бити суђено у Сплиту, Шибенику или Загребу.

Она је додала да дипломатски представници Аустралије често посећују Васиљковића у затвору, а у контакту је и са породицом.

Капетан Драган је пре пола године изручен из Аустралије у Хрватску по хрватској потерници која га терети за паљење кућа и убијање цивила у Книну и Глини током рата у Хрватској.

Извор: Мондо