Хаварија у Железари, обустављена производња

Срушио се транспортер за руду и пуњење високе пећи, нема повређених

(Фото Танјуг/Раде Прелић)

Смедерево – У Железари Смедерево у погону Агломерација,  срушио се транспортер за руду и пуњење високе пећи,због чега је потпуно обустављена производња, сазнаје „Политика“ из незваничних извора у српској челичани. Срећа у несрећи је што се у тренутку хаварије нико од запослених није нашао у близини јер је било време ручка, па је обрушавање „грдосије“ високе тридесетак и широке око 50 метара прошло без повређених, такође незванично сазнајемо. Менаџмент ХПК о томе ћути јер чак ни запослени нису добили никакву званичну информацију, осим наређења да из безбедоносних разлога не прилазе том месту.

„Ми смо само добили информацију да се то догодило и да повређених нема, а остало ћу проверити код надлежних”, казала је за „Политику“ Тања Орландић, нова директорка Сектора за односе са јавношћу у железари, када смо је питали да ли Висока пећ 2 ради или не, и да ли ће хаварија довести до већих застоја.

Како незванично сазнајемо, ни Висока пећ 1 не ради већ дуже време. Она је стављена на „ тихи ход“ убрзо пошто је у септембру помпезно упаљена „ двојка“ у присуству премијера Александра Вучића. Тада се спекулисало о њеном гашењу , наводно због ремонта, о чему је Политика писала, али је менаџмент челичане то демантовао.

Испоставило се, међутим, да је ВП број 1 заиста престала са производњом, што због вишегодишње израубованости док је сама радила, што због пада тражње за смедеревским челиком услед продубљавања кризе на светском тржишту. Није немогуће да по повратку са празничних одмора запослени буду послати на принудне одморе и плаћена одсуства, о чему бруји цела фабрика у Смедереву.

Нико од синдикалних лидера данас не одговара на наше позиве.


Извор: Политика