ПОШТО је Аустрија затражила од Међународне телекомуникационе уније позивни број за Косово, следећи корак је да се ова Унија обрати Србији с питањем да ли је сагласна да се код додели Приштини. Јер, затражени број 383 је за географску област која припада нашој земљи, па је на Београду да процени да ли је његово додељивање у складу са постигнутим договорима у Бриселу.

Овако нам у Влади Србије објашњавају редослед потеза након што су Аустријанци у понедељак од МТУ затражили да се Косову додели позивни број. Како тренутно ствари стоје, пошто Приштина није испунила обавезе из Споразума о телекомуникацијама, а које се тичу лиценцирања „Телекома“, ком треба да се омогући да несметано функционише и послује на територији КиМ у области фиксне и мобилне телефоније, Београд до даљег не може да аминује доделу позивног броја.

Чак и када би Приштина брзопотезно испунила своје задатке из Брисела који се тичу „Телекома“, код 383 не би почео да се примењује „преко ноћи“, јер се процењује да ће техничке припреме трајати бар годину.

Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, Споразумом о телекомуникацијама јасно је дефинисано да Косово не добија позивни број за државе, већ да се прибавља још један позивни за географску област Србије, који ће се уз +381 користити за територију КиМ.


Извор: Вечерње новости