Папа: Не морате да верујете у Бога да бисте ишли у рај

Papa Franja

Потврдивши репутацију „напредног папе“, папа Фрања навео је у писму упућеном оснивачу римског дневника „Република“ Еуђенију Скалфарију да ће Бог опроситити атеистима што не верују уколико буду следили своју савест.

Папа Фрања је, у одговору на низ питања које је Скалфари објавио у Републици, навео да Божја милост нема граница.

„Питате ме да ли хришћански Бог опрашта онима који не верују и који не траже веру. Почећу оним што је суштина а то је да Божја милост нема граница уколио одете пред њега с срцем пуним искрености и покајања,“ написао је папа.

Према његовим речима, ствар је у томе да они који не верују у Бога следе своју савест а „грех чак и за оне који не верују постоји уколико људи не следе своју савест,“ преноси лондонски Индипендент.

Дописник католичког листа Таблет Роберт Микенс оценио је да папини коментари још једном показују да он покушава да поправи старомодан имиџ католичке цркве који је његов претходник папа Бенедикт XВИ додатно учврстио.

„Папа Фрања је такође конзервативана личност али покушава да има смисленији дијалог са светом“ оценио је Микенс.

Поздрављајући писмо, оснивач римског дневника Република Еуђенио Скалфари је рекао да су папини коментари „још један доказ његове способности и жеље да превазиђе баријере у дијалогу са свима“.

Папа Фрања је у јулу сигнализирао и прогресивнији став о питању сексуалности упитавши „ако је неко геј и тражи Бога, ко сам ја да му судим?“, подсећа лондонски дневник.

Извор: РТС