Победа новинара који је открио зашто је Словенија банана држава

usa dollar war1 Победа новинара који је открио зашто је Словенија банана држава

Овај документ словеначког Министарства спољних послова, садржао је инструкције америчке владе Словенији у вези са проглашењем независности Косова од тренутка када службена Љубљана, 1. јануара 2008. године, буде преузела председавање Европском унијом. Био је то попис задатака које су словеначке дипломате, тадашњи политички директор словеначког МСП Митја Дробнич и тадашњи словеначки амбасадор у САД Самјуел Жбогар (садашњи специјални представник ЕУ на Косову), добили од Стејт дипартмента током разговора са највишим америчким званичницима одржаног крајем 2007. године, у вези са словеначким признавањем независности Косова. Наводе из овог документа ексклузивно су објавили крајем јануара 2008. године љубљански “Дневник”, где је Игор Мекина био уредник, али и “Политика”, у којој је као дописник радила његова супруга Светлана Васовић-Мекина. Објављивањем депеше откривено је, између осталог, да је Стејт дипартмент тражио да Словенија прва призна Косово као независну државу, као и да Приштина прогласи незвависност баш у недељу како Савет безбедности Уједињених нација, на очекивани руски захтев, не би могао да се састане.

Игор Мекина

Игор Мекина

Наводи из овог документа, уствари, показали су на који је начин Вашингтон, уз подршку бројних чланица Европске уније, планирао да спроведе признавање једностране независности Косова и како су дипломатски потези Словеније у том смеру били дириговани и унапред договорени са највишим америчким званичницима. “Вашингтонска депеша”, иначе, није била означена ниједним степеном тајности, што је тадашњи министар спољних послова Словеније Димитриј Рупел назвао пропустом својих сарадника.

Игор Мекина је, неспоредно после објављивања депеше, написао и коментар “Лажи вазала” у којем је осудио кршење међународног права у случају овако најављеног једностраног проглашења независности Косова и поданичку политику своје земље. Реакција која је уследила после објављивања “вашингтонске депеше” била је бурна – више од 300 дипломата на иницијативу словеначког МСП-а потписало је петицију сматрајући да су обелодањивањем документа угрожени национални интереси земље, а новинарски брачни пар Мекина провучен је кроз медијско блато.


Извор: ИН4С