Меморандум: Струја поскупљује у мају 2016.

БЕОГРАД – Струја ће у мају наредне године поскупети, како би се њена цена ускладила са тржишном, а остављена је могућност додатног поскупљења и 2017. године, стоји у Меморандуму о разумевању са Међународним монетарним фондом (ММФ), пише данашња Политика.

mmf1Како наводи лист, у том Меморандуму стоји и да ће се „Железнице Србије“, „Електропривреда Србије“, „Путеви Србије“ и „Србијагас“ наредне године смањити број запослених.

Број радних места у ЕПС-у следеће године смањити за око 1.000, очекује се да највише људи оде у пензију, али и да мањи број добије отказе, као и да се ЕПС од 1. јула наредне године трансформише у акционарско друштво.

У Меморандуму се наводи и да је за ЕПС, као и за „Србијагас“ у плану побољшање наплате и констатује се да су главни генератори дугова били Метанолско-сирћетни комбинат, Азотара и Петрохемија, као и да те компаније сада не добијају државну помоћ.

eps1До краја првог тромесечја 2016, биће завршен план реконструкције „Србијагаса“, а то предузеће и Министарство енергетике поставили су критеријуме за ангажовање независне ревизорске куће, која би требало да направи кредибилан финансијски план, у коме ће се прецизирати мере за реструктурирање те компаније.

Такође се наводи да ће план за реструктурирање „Путева Србије“ бити донет наредне године, у сарадњи са Светском банком, док ће „Железнице“ број запослених у 2016. смањити за 2.800 људи, а планира се и да предузеће за превоз робе не добија субвенције из буџета до јануара 2018.


Извор: ТАНЈУГ