ФАШИСТИ МАРШИРАЛИ ПО МАРИЈУПОЉУ: Долазимо по вас, поручио батаљон Азов (ВИДЕО)

Скуп под називом „Марш храбрих“ организован је недељу поводом отварања споменика словенском владару Свјатославу из 10. века који су припадници Азова подигли као „поклон граду“

Према наводима организатора, око 5.000 неонациста и фашиста марширало је градским улицама заједно са члановима батаљона, са упаљеним бакљама и нацистичким обележјима.

Скуп су предводили командант Азова и члан украјинског парламента Андреј Белецки.

Новац за изградњу и подизање споменика прикупили су припадници батаљона од Украјинаца, али градске власти нису одобриле његово постављање на главном тргу у Маријупољу.

Foto: Printscreen YouTube

„Ако они (власти или неко други) желе да сруше споменик, само нека покушају“, поручио је Белецки додавши да ће споменик чувати припадници Азова.

Украјинска добровољачка јединица батаљон Азов, формирана је 2014. године и финансира је олигар Игор Коломојски, гувернер Дњепропетровске области у Украјини. Азов је, као део украјинске Националне гарде, активно учетвовао у сукобима на истоку Украјине.

Због зверстава која су чинили над цивилима Донбаса, високи комесар УН за људска права оптужио је батаљон Азов за кршење људских права, мучење и друге злочине.


Извор: Курир