Николићев позив да се изјасни и СПЦ је непотребан

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је потпуно непотребан позив председника Републике Томислава Николића да Српска православна црква каже своје мишљење о поглављу 35 у преговорима с ЕУ које се тиче Косова.

dacic-nikolic-vucic-izdajnici-na-okupДачић је за дневни лист Данас од четвртка казао да преговоре с ЕУ води премијер Србије Александар Вучић који је већ обавио консултације о Косову.

„Премијер Србије је више пута разговарао са представницима Српске православне цркве, али и са свим другим друштвеним факторима, тако да мислим да је позив да се СПЦ пита о државничким пословима непотребан“, рекао је Дачић.

Претходно је Николић, у интервјуу за Политику, рекао да се са великим искушењима одмах треба суочити и да после отварања поглавља о Косову очекује да се о томе огласе и Српска православна црква и Српска академија наука и уметности.

Патријарх иринеј, поглавар Српске православне цркве је пре месец дана поручио Вучићу да „не смемо жртвовати Косово зарад Европе“.

Дачић је још, поводом захтева појединих опозиционих странака да се одржи референдум по питању уласка Србије у ЕУ, казао да би, ако уопште има потребе, референдум могао да се одржи на самом крају процеса евроинтеграција.


Извор: БЕТА