САД: Цури радиоактивни отпад! (видео)

radioaktivni otpadВашингтон – Најмање шест танкова са радиоактивним отпадом у нуклеарном резервату Хенфорд у држави Вашингтон цури, саопштиле су данас власти.

Оне су затражиле већу федералну помоћ да би се очистила локација где је у време Хладног рата произвођено гориво за атомске бомбе.

Гувернер Вашингтона Џеј Инсли, рекао је да степен цурења на месту где је прављено гориво за нуклеарне бомбе и које је затворено пре 25 година „забрињавајући“.

„Не постоји непосредна опасност по здравље људи због новоутврђеног цурења које је само на пет миља од реке Колумбија“, рекао је гувернер приликом сусрета са секретаром за енергију САД Стивеном Чуом у Вашингтону.

Цурење нуклеарног отпада само је повећало деценијама старо загађење тла у тој области из танкова у Хенфорду и прети да додатно загади подземне воде испод полигона, али према речима званичника не постоји непосредна опасност од загађења реке Колумбије.

Инсли је рекао да га је Чу у петак обавестио да из шест старих танкова са једноструком металном облогом цури радиоактивни материјал. Гуверенер је рекао да је првобитно речено да цури само један резервоар, да је касније утврђено да цури из шест металних контејнера, али да стручњаци нису адекватно били проценили добијене податке.

„То свакако поставља озбиљна питања око поузданости свих 149 једноструких танкова са радиоактивном течношћу и муљем у Хенфорду“, рекао је он.

Инсли је рекао да им је потребан нови систем за уклањање отпада из остарелих танкова и да је охрабрен сазнањем да департман за енергију разматра опције за убрзавање процеса уклањања радиоактивног отпада, пренеле су агенције.

Нуклеарни полигон Хенфорд, 300 километара југоисточно од Сијетла коришћен је за производњу плутонијума за бомбе које су довеле до краја Другог светског рата.

Производња је повећана да би се задовољиле потребе током Хладног рата, али су реактори затворени 1987. На сајту постројења пише да су процеси за производњу оставили чврсти и течни отпад који представља опасност по локалну околину.

Милиони литара радиоактивног отпада је смештено у укупно 177 танкова на тој локацији, према департману за енергију, који се још 1989. договорио са властима државе Вашингтон да очисти тај отпад из Хенфорда.