СКАНДАЛ У ПОЗОРИШТУ ЛУТАКА НИШ: Избацили аутистично дете јер се гласно радовало представи

Нехумани гест када је запослени у луткарском позоришту у Нишу „замолио“ мајку са аутистичним дететом да напусти представу ако малишан настави да буде гласан, изазвао је небројано много негативних коментара на друштвеним мрежама. Саопштење ове установе поводом инцидента изазвало је додатно негодовање људи…

Foto: Facebook
Наиме, Драгана Савић из Ниша се јуче на свом Фејсбук профилу пожалила пријатељима како јој је речено да неће моћи да присуствује представи уколико њен син настави да се радује наглас. Њу је запослени најпре питао да ли има карту за представу, а затим јој „објаснио“ да морају да напусте позориште.
Драгана је на Фејсбуку описала како је „замољена“ да напусти позориште са дететом чија реакција на то што ипак неће гледати представу била истински срцепарајућа.
„Вечерас је моје дете, на фин и културан начин избачено из луткарског позоришта… Сви који ме добро познају, знају да нисам неко ко прави од мрава слона… Напоменућу да ни једног тренутка нисам осетила да је неком од родитеља засметало што се мој Данило гласао и радовао на свој начин што ће гледати представу… Што се тиче мог Даче, ја сам на њега поносна и на себе… Пре почетка представе нам је пришао човек из луткарског позоришта и питао да ли смо купили карте.
Ја сам му одговорила да смо добили од удружења деце са посебним потребама. Он ми је одговорио: знате госпођо мораћете да напустите представу ако дете настави да се гласа… хмммм… Помислих се у себи, да ли знате драги господине да бих то и сама урадила, јер цели живот управо то и радим… Склањам се свима и склањам своје дете да не реметим никога, јер сам такав човек… Е онда креће, ја објашњавам Дачи да морамо да напустимо позориште, дете реагује бурно и одлазимо… Извела сам дете у хол…
Напомињем, нисмо никога ни овај пут пореметили јер је било 17:55х, а представа почиње у 18х… Ја и мој Данило у холу, облачим га, он је тужан и револтиран, али опет ме слуша и облачи се, господин пролази поред нас… Да ли мислите да ми се обратио… Не, није… људски је било барем да каже извините или било шта друго… Толико о социјализацији… како ће нас неко други разумети, ако то управо не раде људи који су ту због деце… Нисам бесна, тузна сам и разочарана…“, написала је Драгана.

Foto: Facebook
Њен пост је подигао велику прашину па је већ данас реаговало Луткарско позориште Ниш и Градско удружење за помоћ особама са аутизмом, који су направили заједничко саопштење за јавност са оштећеном мајком. Међутим, уместо истинског извињења и саопштења да ће поменути запослени бити кажњен, саопштено је да се они ограђују од негативних коментара на рачун позоришта и да „жале због овог догађаја“, али извињење шиканираној мајци се нигде не помиње.
„Овим саопштењем се Градско Удружење за помоћ особама са аутизмом у Нишу ограђује од било каквог осуђивања и негативних коментара према било коме, а посебно према Позоришту лутака. Мајка својим статусом на друштвеној мрежи није желела да изазове негативне коментаре и медијску пажњу, већ само да укаже на проблеме родитеља деце са посебним потребама и позове све чланове друштва на толеранцију. Градско
Удружење за помоћ особама са аутизмом из Ниша и Позориште лутака из Ниша су отпочели сарадњу у најбољем интересу деце са посебним потребама кроз посете родитеља и деце сваког четвртка, оформили радионицу глумаца луткарског позоришта и деце са посебним потребама, испољавајући тако на најлепши начин друштвену одговорност, едукативни и забавни каракет и хуманост. Настављају са подршком свим родитељима деце са посебним потребама коју пружају већ деценијама.
Овим путем изражавају жаљење због догађаја детету и мајци. Позориште лутака својим хуманитарним активностима указује на проблеме у друштву и увек се залаже за једнакост и равноправност свих чланова друштва и толеранцију“, пише у саопштењу које је потписује и сама Драгана, која га је и објавила на свом фејсбук профилу.
Међутим, већина оних који су прочитали саопштење коментарисало да је реч о „претњи од стране позоришта, јер ако се не огради нема ништа од сарадње и хуманитарне посете аутистичне деце четвртком…“

dragana-savic-majka-autisticno-dete-foto-facebook-2

Извор: Нишке вести