Тахири: Српске личне карте градова са КиМ-а неважеће

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Српске личне карте грађана који живе на Косову су, према Бриселском споразуму о слободи кретања из 2011, илегалне и неважеће и на Србији је да заустави издавање таквих „нелегалних личних карата“, рекла је данас министарка за дијалог Приштине са Београдом Едита Тахири.

pol-tahiri

Едита Тахири

Коментаришући најновију ситуацију на прелазима на Косову где је Граничној полицији Косова стигла је у поноћ уредба према којој је свим лицима која имају српске личне карте, а живе на територији Косова, забрањен улазак, Тахири је рекла да су „личне карте које је издала Србија, где се помињу косовске градске канцеларије, илегалне“.

Према њеним речима, Бриселски споразум из 2011. о слободи кретања између Србије и Косова односи се на важеће личне карте као докумената за прелаз издате од стране надлежних органа Србије и Косова и у складу са тим представљен је валидан примерак личних карата која ће друга страна признати.

„Све остале су неважеће, што значи да личне карте које су издале паралелне структуре су илегалне и у супротности са споразумом о слободи кретања. На Србији је да заустави издавање таквих нелегалних личних карата“, рекла је Тахири за портал КосСев.

На питање колико дуго ће се „толерисати“ грађанима да користе српске личне карте Тахири је рекла да ће им „уколико аплицирају за косовску личну карту, апликациони сертификат помоћи као додатни документ да пређу границу“.

Граничној полицији Косова стигла је у поноћ уредба, према којој је забрањен улазак на Косово свим лицима која имају српске личне карте, а живе на територији Косова.

Према спорној уредби, која још није заживела на северу Косова, особе са српским личним картама и пребивалиштем на Косову требало би да се примењује косовски закон о странцима.

Из Канцеларије за КиМ су раније јутрос саопштили да „Београд пажљиво прати ситуацију“, да ће реаговати у току дана, те да ће заштити „интересе наших грађана“.

У доступним верзијама споразума о слободи кретања из 2011., које преноси портал КосСев, не помиње се питање српских личних карата градова са КиМ-а.

Ипак, помиње се „систем“ којим ће „личне карте бити праћене писаним ‘улазним/излазним’ документима“ за становнике „друге стране“.

„Свака странка може примењивати систем којим ће личне карте бити праћене писаним ‘улазним/излазним’ документима за становнике друге стране који желе да транзитно путују у трећу земљу,“ наводи се у споразуму.

Тахири је, међутим, и раније најављивала „реципроцитет“ када су у питању српске личне карте, а то је поменуто и у извештају косовске владе о спровођењу споразума за период март – септембар 2015.

„Српска страна мора одмах да престане са применом овог документа. Алтернативно, ми ћемо увести реципроцитет у складу са праксом, као што смо урадили на почетку овог споразума,“ стоји у извештају.


Извор: ТАНЈУГ