Решење за Косовo и Метохију по примеру Чешких Судета

Sveti DjordjeМинхенски споразум, или како га још Чеси називају Минхенски диктат или Минхенска издаја, је уговор потписан 30 септембра 1938 године на основу кога је Чехословачка уступила Немачкој погранично подручје насељено претежно Немцима – Судетску област. У Чешкој се ово наводи као највећи израз политике appeasement-а, односно политике уступака у свету до тада.Тако би вероватно и остало да садашња Влада на челу са Дачићем и Вучићем није 19 априла 2013 године потписала Бриселски диктат.Ово наравно није спречило Немачку да коначно, 15 марта 1939 окупира преостали део Чешке,баш као што ни уступање територије Косова и Метохије не значи и крај распарчавању Србије.Питање Судетске области је решено након завршетка II Светског рата, 1945-1946 године депортацијом Немаца из Чехословачке. Почетком 1947 године председник Чехословачке Едвард Бенеш је примио документ од повереника за депортацију у којем је писало да је до 1 новембра 1947 године исељено укупно 2 170 598 Немаца, међутим на другом месту се наводи податак да је током 1945-46 године Чехословачку морало да напусти ВИШЕ ОД ТРИ МИЛИОНА ЉУДИ. У ствари је тачан број од преко три милиона Немаца а разлика се јавља због тога што је у првом случају реч о званичном списку (између осталог списак садржи и тачан број локомтива,вагона итд. којима је извршен трансопрт) који не садржи имена оних који су се самоиницијативно иселили или побегли. Депортација је сматрана за чин праведне освете за став судетских Немаца према предратној Чехословачкој, за колаборацију и непријатељски однос према чешким грађанима пре рата и у току њега (не треба свакако заборавити и на депортације Немаца из Мађарске, Пољске, Холандије, Француске, Италије, Белгије и Луксембурга). Могло је да остане око 250.000 Немаца и то са ограниченим грађанским правима. На основу Бенешових декрета била је сва покретна и непокретна имовина немаца конфискована и припала је држави а изгубили су и држављанство.

У разговору (интервју како то обично кажу они којима србски језик није довољно добар) за Никад Граница, господин Вацлав Дворжак, чешки режисер и интелектуалац, аутор забрањеног филма Чешке телевизије ”Отето Косово” , је између осталог рекао: ” Мислим да некада у будућности нешто слично чека и Косово и Метохију – исељење фашизованих албанаца који не буду могли да докажу да су помагали Србима и другим неалбанцима у време дивљања екстремиста. Једном ће једноставно морати да спакују своје прње и оду.”

Силована српска девојчица (9 година) на рукама свог оца, Стојана Перића (1983 год.)

Силована српска девојчица (9 година) на рукама свог оца, Стојана Перића (1983 год.)

Ако помислите да овакво решење није примењиво када је у питању Косово и Метохија јер се ово ипак догодило давно,и да данас живимо у другачијем времену,бићете вероватно изненађени податком да је питање судетских Немаца добило свој епилог тек приликом приступања Републике Чешке Европској унији,тачније приликом усвајања Лисабонског уговора. Наиме, чешка скупштина је Лисабонски уговор усвојила 20 фебруара 2009 али је истовремено, из страха да је можда тиме дала Европском суду правде право да екстензивно тумачи право о недискриминацији, и на тај начин доведе у питање примену тзв. Бенешових декрета при захтевима за реституцију имовине, усвојила пропратну резолуцију да ”правни статус који се признаје Повељи о основним правима Европске уније, без икакве сумње осигурава, да ова не може деловати ретроактивно и на тај начин довести у питање правне и својинске односе који проистичу из чехословачког законодавства, пре свега из година 1940 до 1946, као ни досадашње процесе европских и домаћих судова, који ова правна и имовинска питања решавају”.

Опело тројици убијених Срба из села Бијело Поље у близини Пећи.

Опело тројици убијених Срба из села Бијело Поље у близини Пећи.

Дакле тако Чеси, а ми ? Овде још само треба додати да овде није суштина депортација, односно исељење као такво, већ начин на који је то урађено, да ли је урађено на хуман начин или не,сетимо се само депортације Рома из Француске пре неколико година. Предлажемо као једино исправно и трајно решење оно што је предложио и г. Дворжак, дакле ИСЕЉЕЊЕ КОСОВСКИХ АЛБАНАЦА у матичну земљу, НА ХУМАН НАЧИН.

Оно што је веома важно и што треба имати у виду јесте да до промене етничког састава није дошло искључиво због високог наталитета Албанаца, што се најчешће наводи као разлог, и што је само делимично тачно, већ у великој мери досељавањем грађана Албаније на Косово и Метохију а са друге стране протеривањем Срба староседелаца. Само је, дакле, делимично тачно да су Албанци освојили Косово и Метохију наталитетом. Међутим, без обзира на то крајњи резултат је био исти, па се обично признавање права на отцепљење Косова и Метохије правдало речима ”Чије овце,онога и ливада? Је ли време да истерамо овце из наше ливаде ? Шта се ради у селу када стока уђе у туђе? Помера ли се међа до онде докле је стока ушла, или се истера и од власника стоке тражи надокнада штете? Зашто би са Косовом и Метохијом било другачије? Зашто да померамо међу на север? Основно питање је: је ли Косово наше или није ?

Један од 14 Срба који су убијени на њиви током жетве, у селу Старо Грацко 23. јула 1999 године.

Један од 14 Срба који су убијени на њиви током жетве, у селу Старо Грацко 23. јула 1999 године.

„Крајем 1941. отпочела је организована колонизација Косова и Метохије и Македоније. Након пада Мусолинија Италијани су враћени у Италију, али су грађани Албаније остали на Косову и Метохији и у Македонији. Тачан број колониста до данас није утврђен, будући да на Косову и Метохији није вођена уредна евиденција, а осим тога легалне архиве су намерно спаљене, како се не би могао утврдити идентитет дошљака. Судећи по италијанским документима, у којима се то питање само узгред помиње поуздано се може тврдити да се тај број креће између 150 и 200 хиљада у прве две године рата.“ ( Смиља Аврамов, Геноцид у Југославији 1941-1945,1991…)

Терористички напад на аутобус Ниш-експреса у месту Ливадице код Подујева, 16. фебруара 2001 године. Погинуло је 6 Срба а повређено 43. Међу погинулима су и двогодишњи Данило Цокић његова мајка Снежана и отац Небојша.

Терористички напад на аутобус Ниш-експреса у месту Ливадице код Подујева, 16. фебруара 2001 године. Погинуло је 6 Срба а повређено 43. Међу погинулима су и двогодишњи Данило Цокић његова мајка Снежана и отац Небојша.

„Егзодус Срба је, као што је свима познато, један од главних проблема са којим власти морају да се суоче на Косову… (…) Неких 57.000 Срба морало је да напусти Косово у последњој деценији …“ (The New York Times, July 12 1982, by Marvine Howe)

”Шта се, у ствари, догађало са српским народом од доласка Броза до данас, то захтева једну дубљу социолошку студију./…/ Иако у изузетно тешкој ситуацији после ратних разарања … Југославија је … све то поклонила Тирани./…/ Уговором из 1946 установљена је заједничка одбрана и најтешња војна сарадња; у току 1946-1947 путем 26 закључених уговора успостављена је царинска и монетарна унија, а границе двеју земаља биле су отворене за несметано насељавање албанског живља на Косово, Метохију/…/. У саопштењу за јавност, између осталог, стоји: „Влада ФНРЈ на овим принципима доказала је, и по први пут применила на делу принцип социјалистичке помоћи једној заосталој земљи, без експлоатације и политичких услова“. Експлоатацију сопственог народа сматрала је врлином, а пенетрацију Албанаца на Косово, ”револуционарним успехом”.” (Смиља Аврамов, Постхеројски рат Запада против Југославије).

Сетимо се, уколико мислите да ово није исправан став једног хришћанина, приче из Светог Писма о изгоњењу трговаца из храма: ”… и отиде Исус у Јерусалим. И нађе у храму оне што продају говеда и овце и голубове, и мјењаче новца гдје седе. И начинивши бич од узица, изагна све из храма, и овце и говеда; а мјењачима просу новац и столове испретура. ” Је ли време да истерамо трговце дрогом и нашим органима из храма ?

 Ђорђа Мартиновића су 1. маја 1985 године мучили набијањем на колац на његовој њиви, у селу Јаруге код Гњилана.

Србина Ђорђа Мартиновића су 1. маја 1985 године мучили набијањем на колац на његовој њиви, у селу Јаруге код Гњилана.

Као основ за исељење косовских албанаца у матичну земљу би послужио и нови закон о држављанству, за који имамо примере и у законима земаља Европске уније. Држављанство би између осталог изгубили сви који имају и држављанство Албаније, бивши припадници тзв. ОВК (али и ОВПБМ !) и они који су их помагали. „Словачки председник Иван Гашпарович данас је потписао закон о држављанству на основу кога ће словачко држављанство изгубити свако ко затражи држављанство друге земље.(…) Ова правна корекција је одговор на закон о мађарском држављанству, који је прошле среде усвојио мађарски парламент закон снижава критеријуме за добијање мађарског држављанства и поједностављује процедуру његовог додељивања. У словачкој се мађарски закон може тицати чак пола милиона људи мађарске националности.“ (E15.CZ/ZPRAVY 31.5.2010)

Житељи нпр. Аустрије, Немачке и других држава НЕ МОГУ да имају двојно држављанство, једног морају да се одрекну.

Срушена српска црква у Ђаковици.Од 1999 године срушено је око 150 цркава и манастира на КиМ, од којих чак 61 имају статус споменика културе, а од тога 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

Срушена српска црква у Ђаковици.Од 1999 године срушено је око 150 цркава и манастира на КиМ, од којих чак 61 имају статус споменика културе, а од тога 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

“Након оштрих критика због депортације Рома из Француске, власти те земље сада припремају нову, али оштрију верзију закона о странцима. (…)Према предлогу закона који је јуче образложио француски министар за имиграцију Ерик Бесон, предвиђене су бројне казне и одузимање држављанства у више случајева, јавиле су агенције.Поред осталог, натурализовани Французи могу да изгубе држављанство уколико се утврди да је оно стечено лажним браком или ако је реч о лицима која својим понашањем представљају претњу француском друштву или животно угрожавају припаднике француских власти и полиције, на пример ако ране или убију полицајца.“ (29.09.2010 Радио Талевизија Војводине)

”Три четвртине Француза : Слажемо се са депортацијом Рома и уништавањем њихових домова ! То је показало најновије истраживање које је на својој веб страници објавио канал France 24” (www.blesk.cz 30.09.2013)

Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.

Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.

„Копенхаген-Дански парламент је усвојио пооштавање законских одредби о странцима, које предвиђају могућност протеривања странаца који су осуђени на затворску казну.(…) Према новом закону, сваки странац који у Данској буде осуђен на затворску казну треба да буде аутоматски протеран.(…) Пинд је поводом усвајања његових мера рекао листу “Informacion” да судови у земљи треба променом закона да буду ‘анимирани за офанзивнију праксу протеривања’.“ (Б92 25.6.2011). И тако даље.

Оштећено је и уништено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од педесет гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости.

Оштећено је и уништено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од педесет гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости.

Када је реч о Србима, односно повратку на Косово и Метохију, треба мислити не само на повратак избеглих и прогнаних од 1999 године до данас, њих око 250.000, већ и оних који су са Косова и Метохије избегли или су прогнани у току Другог светског рата и након тога, али и ДОСЕЉАВАЊЕ СТАНОВНИШТВА СРБСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ без обзира да ли су пореклом са Косова или не, и у том циљу је неопходно осмислити и спровести различите мере којима би се њихово насељавање на овим просторима подстакло. Да ово није ништа неизводљиво пример је повратак српског и осталог хришћанског становништва, које је почело након ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату. У почетку је српско становништво почело да се само враћа на ове просторе, а након тога је почело и планско насељавање по Уредби о насељавању Јужних крајева донете 20. новембра 1920 године, и по Закону о насељавању Јужних крајева донетог 11. јуна 1931 године. Да оваква политика не само да није неизводљива већ да даје резултате говори податак да је 1921 године на Косову и Метохији од укупног броја становника 69% становништва било албанске националности и 26% српске, а већ 1939 године 34% српског становништва и 60% албанског.

Насељавање вршити на првом месту у јужним крајевима на линији Витина – Качаник – Брезовица – Призрен – Драгаш -Велика Круша – Ђаковица – Дечани – Пећ.

Пример за ово имамо у Руској федерацији где је програм за подршку руских емиграната који желе да се врате у земљу усвојен још 2006 године.Захваљујући овом програму само 2012 године, из расејања се у домовину вратило 36.000 Руса. Примере мера којима би се подстакао повратак и насељавање српског становништва на Косово и Метохију имамо дакле, и у сопственој историји али и у Русији.

Такође треба размотрити и могућност да се разменом имовине припадници српске националне мањине из Републике Албаније населе на Косово и Метохију.

Терористи ОВК са одсеченом главом Србина.

Терористи ОВК са одсеченим главама Срба.

Морамо имати у виду да је повратак и планско насељавање српског становништва на Косово и Метохију само једна од мера којима би се мењало садашње стање у погледу етничког састава. Основна мера и дугорочно решење ипак мора бити подизање наталитета као део опште стратегије биолошког опоравка српског народа. Поред овога, потребно је осмислити и спровести политику развијања свести о пореклу код срба муслиманске вероисповести, без обзира где живе, при чему имамо велики број позитивних примера, од потомка Станка – Скендер-бега Црнојевића и Махмут-паше Бушатлије, познатог економисте Махмута Бушатлије који се на Сретење Господње, 15. фебруара 2014 године вратио у православну веру, Емира Кустурице, преко Меше Селимовића па све до Мехмед-паше Соколовића. Не можемо, и није исправно наметати им кривицу због тога што је неко од њихових предака променио вероисповест. Мало нас је и све нас је мање, морамо се сабирати а не делити.

Када је реч о имовини ситуација је једноставнија. „Сваку породицу, њиву, грађевински посед, ливаду, шуму, треба правно обрадити. (…). Ја мислим да сва та премеравања треба да ради Војни географски институт који је и војна и грађанска институција комплетно опремљена за то и он треба да добије од државе тај задатак и неопходна финансијска средства.“ (Проф. др. Ненад Милеуснић, члан одбора за економске науке САНУ, објављено у Српској речи 2004 године.

Након реинтеграције Косова и Метохије у територијалне оквире Републике Србије, треба мерама физичког обезбеђења, савременим техничким средствима и на друге начине свести на минимум порозност границе према Републици Албанији на целој дужини од 113,4 км и на копненом и на воденом делу (113 км на копну и 410м на води) како би се спречила илегална миграција, и како се неке будуће генерације не би поново суочавале са истим проблемом.

Дакле, из свега горе наведеног је јасно да решење увек постоји, само је питање имамо ли политичке снаге и храбрости да га спроведемо?

Димитрије Марковић
РЕЦИ НЕ ЕУ

Прочитајте још и комплетан текст у ПДФ формату: „Ослобођење Косова и Метохије и период после“