Генерал Владимир Лазаревић стигао из Хага

Генерал Владимир Лазаревић који се данас вратио из Хага у Србију после две трећине одслужене казне, изјавио је да је осудјен без иједног доказа, али и да је успео да преживи „хашко губилиште“.
General-Vladimir-Lazarevic

Генерал Владимир Лазаревић

Владин авион са генералом Лазаревићем слетео је око 14.20, а са њим су били министри правде и одбране, Никола Селаковић и Братислав Гашић, који су по њега отишли у Хаг.

На аеродрому су их сачекали министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, владика Рашко-призренски Теодосије, представници града Ниша и удружења ветерана ратова у бившој Југославији.

Лазаревић се захвалио свима који су га сачекали и нагласио да га је Хашки трибунал осудио само зато што је командовао приштинским корпусом.

Министри правде и одбране Никола Селаковић и Братислав Гашић оценили су да је повратак Лазаревића велики дан за Србију.

„Захваљући генералу данас су слободни и Ниш, Краљево, Ваљево и Крушевац, сви наши градови и села“, рекао је Селаковић.

Лазаревић је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2005. године, где је после четири године осудјен на 15 година затвора, али му је казна после жалбе смањена на 14 година.

Осуђен је по командној одговорности, јер је током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године био командант Приштинског корпуса, а потом и командант Треће армије Војске Југославије.


Извор: БЕТА