Русија гради војне гарнизоне на Курилским острвима

МОСКВА – Министар одбране Русије Сергеј Шојгу најавио је данас изградњу гарнизона на Курилским острвима, око којих се Русија спори са Јапаном.
Kurilska ostrva spomenik top

„Земља заливена крвљу наших предака“ – са споменика на Курилским острвима

Руска савезна агенција „Спецстрој“ изградиће око 400 зграда и објеката на острвима Итуруп и Кунашир у саставу Великог курилског гребена, саопштио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Укупно 392 зграде и објекат биће подигнути. Само напредне префабриковане структуре, лаке за склапање, биће коришћене“, рекао је Шојгу на конференцији са високим командантима оружаних снага.

Гарнизони који треба да буду подигнути имаће напредну инфраструктуру, укључујући центре за дневни боравак за децу, школе, објекте за одмор и рекреацију и хостеле, пренео је ТАСС.

Шојгу је казао да је количина грађевинског материјала која је већ допремљена на оба острва довољна да се грађевински радови одвијају током читаве зимске сезоне.

У 2015, главни напори су били завршетак кључних објеката, што ће „омогућити одговарајући смештај особља и војне опреме и учинити (простор) оперативним“, додао је Шојгу.

Русија се иначе спори са Јапаном око суверенитета над Курилским острвима.


Извор: Танјуг