ЛАВРОВ У БЕОГРАДУ: Отвара питање свих питања – ЕУ калифат на Косову

МОСКВА – Марија Захарова, портпарол министарства спољних послова РФ, изјавила је да ће Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, учествовати на Самиту ОЕБС-а у Београду, а да ће главна тема бити „обједињавање снага у борби против тероризма“.

Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Захарова је истакла да Русија жели деполитизацију дијалога на тему борбе против тероризма.

Она је најавила да је планирано да Лавров учествује два дана, и 3. и 4. децембра, на Самиту ОЕБС-а у Београду.

Такође, рекла је да Русија рачуна на отворен и деполитизован дијалог, те да је талас тероризма захватио целу Европу и суседне регионе, преноси руска новинска агенција РИА Новости.

Посебно важно што је Захарова рекла је да ће Русија тежити да се размотри „питање порекла тероризма“, те питање „потребе уједињења у борби против тог зла“.

Сасвим је извесно, уколико се поставља питање „европске безбедности“ у једној организацији попут Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), да ће Косово, Босна и Херцеговина и Албанија као главне ћелије исламистичког тероризма у Европи бити питање број један на предстојећем Самиту ОЕБС-а у Београду.

Подсећамо, Босна и Херцеговина и Косово су два водећа центра за мобилизацију џихадиста који одлазе у Сирију и Ирак да се боре на страни Исламске државе. Корени деловања исламистичких терористичких група на нашим просторима потичу још од Алије Изетбеговића који је, тада несметано и уз подршку УНПРОФОР-а и НАТО алијансе, допремао велики број муџахедина из арапских земаља.

Некадашњи лидер босанских муслимана, Алија Изетбеговић, био је највећи промотер џихада и концепата на којима је данас заснована Исламска држава. Колико су идентичне политике Алије Изетбеговића и данашње Исламске државе најбоље показује документ на којем је Изетбеговић заснивао своју политику, а то је Исламска декларација .

БиХ и Косово у „светском врху“ по извозу џихадиста

Према броју становника који су се придружили Исламској држави, Босна и Херцеговина је четврта у свету, тврде британски медији који наводе да су се у овој години 92 држављана БиХ придружила тој терористичкој организацији.

На петом месту је, како се наводи, Косово са 83 борца, а испред БиХ су Јордан, Тунис и Саудијска Арабија, док је међу земљама Европске уније Белгија водећа по броју припадника ИД.

Босна и Херцеговина је означена и као земља преко које се кријумчари наоружање, потврдио је министар безбедности Драган Мектић, који до тих сазнања дошао након напада у Паризу.

БиХ се помиње и као место прања новца за потребе терориста, премда у тој земљи постоји закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма, објавио је Танјуг.

С друге стране, у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) за телевизију Н1 потврђено је да нема информација да се на територији Босне и Херцеговине налазе припадници Исламске државе.

Новац прикупљен у џамијама Велике Британије користи се за финансирање терориста ИД, а прање новца се обавља преко рачуна у БиХ, наводе медији.

На Самиту ОЕБС-а се очекује отвара питања подршке Брисела и ЕУ насилној творевини званој „независно Косово“, а српски политичари ће предочити да је Косово створено управо механизмима исламистичког тероризма, а у циљу стварања својеврсне „исламске државе на територији Европе“.

ЕУ је практично створила „калифат у Европи“ својом кратковидом политиком и политиком подршке једностраној агресивној политици некадашњих терористичких вођа као што су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. ЕУ је кроз „независно Косово“ ојачала оно што данас представља највећу претњу за међународну заједницу, а то је „глобални џихад“.


Извор: Правда